-3.7 C
Visoko
27. Januara 2022.

Policija i ljekari zajednički u borbi protiv zloupotrebe droga

Policijski komesar Fahrudin Bećirović razgovarao je danas sa direktorom Zavoda za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona, Jasminom Softićem o mogućnostima saradnje policije i ove institucije na prevenciji zloupotrebe droga, dokumentovanju slučajeva, rehabilitaciji i resocijalizaciji ovisnika, kao i edukaciji što većeg broja građana, naročito mladih ljudi, o štetnosti uživanja opojnih droga i mogućim fatalnim posljedicama po njihovo zdravlje i život.

Saradnja na ovim zadacima ocijenjena je neophodnom. Prioritet su planiranje i konkretizovanje zajedničkih aktivnosti, koje bi se sprovodile u narednom periodu a koje bi bile detaljno razrađene. Osnovni i najbitniji zadaci ovih aktivnosti bi bili realizovani kroz javne tribine i razne vidove edukacije učenika osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zavod za borbu protiv bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona obilježio je sedam godina postojanja i rada. U tom periodu ostvareni su značajni pomaci i rezultati u radu ljekara i medicinskog osoblja u liječenju narkomanskih ovisnika. U oktobru prošle godine potpisani su ugovori sa Kazneno popravnim zavodom Busovača i Kazneno popravnim zavodom zatvorenog tipa Zenica, gdje uposlenici Zavoda pregledaju pacijente koji svakodnevno dobijaju potrebnu terapiju.

Danas je najavljeno održavanje okruglog stola, koji će u organizaciji Zavoda biti održan sredinom aprila u Zenici. Upravi policije doniran je danas jedan mobilni aparat tipa cozart za testiranje prisustva droga u organizmu. Policijski komesar se zahvalio na tom poklonu, koji će, kako je naglasio, biti od velikog značaja za rad ovlaštenih službenika koji rade na poslovima sigurnosti saobraćaja, saopšteno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

(VisokoIN)

Vezani članci

ALARMANTNO: U Domu zdravlja Visoko, veliki broj medicinskog osoblja zaraženo koronavirusom

VISOKOIN.COM

Raste broj hospitalizovanih u ZDK, sve više zaraženog medicinskog osoblja

VISOKOIN.COM

Wood Team d.o.o traži za podružnicu Visoko motivisane radnike

VISOKOIN.COM

Teška krađa u restoran brze hrane “MAK Doner”

VISOKOIN.COM

Društvene mreže “gore”: Mnogi Srbi i Hrvati osudili potez policajca iz Priboja

VISOKOIN.COM

„Metallon“ i „Hassul“ partneri u opremanju učionica Gimnazije „Visoko“

VISOKOIN.COM

Unesite komentar