da block

Policija pronašla veću količinu materijalnih dokaza

da block

U medijima je konačno objavljeno i ime druge osobe, uz Nasera Kaljmendija, koju je u nedjelju naveče uhapsila kosovska policija – riječ je o vječitom pomagaču narko bosa, ‘operativcu’ na raznim poslovima, a koji je već bio priveden u akciji ‘Lutka’ u septembru prošle godine.

Nakon što je Priština potvrdila da je kosovska policija u nedjelju uveče u Prištini uhapsila ‘kontroverznog biznismena’ Nasera Keljmendija, u javnost su počeli izlaziti detalji o hapšenju.

Naime, sa Kaljmendijem kosovska policija je uhapsila i Fuada Nikćija, visokorangiranog “vojnika” albanske mafije, pišu Nezavisne novine.

Keljmendi je uhapšen na osnovu međunarodne potjernice koju je za njim raspisao Sud BiH zbog organizovanog kriminala, trgovine drogom, te naručivanja više ubistava.

Izvor Nezavisnih novina blizak bezbjednosnim agencijama naveo je da je Nikći uhapšen jer je Keljmendiju pomagao u skrivanju u Prištini.

Tokom hapšenja Nikći je pokušao da pobjegne, ali je savladan i uhapšen.

“Nakon hapšenja osumnjičeni su sprovedeni u istražni pritvor. Tokom pretresa objekata policija je pronašla veću količinu materijalnih dokaza”, naveo je izvor Nezavisnih novina.

Za ovaj dnevni list potvrđeno je i da je policija zaplijenila dva luksuzna automobila u kojima se kretao Keljmendi tokom skrivanja u Prištini.

Za Keljmendijem se traga od septembra prošle godine, kada je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenula do sada najveću akciju protiv organizovanog kriminala kodnog naziva “Lutka”.

Keljmendi je akcijom “Lutka” osumnjičen da je naručio ubistvo Ramiza Delalića Ćele u junu 2007. godine, te za druga teška krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala.

Izvor blizak SIPA još ranije je otkrio da je Keljmendi zajedno sa Muhamedom Alijem Gašijem za ubistvo Delalića angažovao ekipu profesionalnih ubica iz Šapca, predvođenu Strahinjom Rašetom, koji je u međuvremenu poginuo dok je postavljao auto-bombu u Beogradu.

Zanimljivo je da je i visokorangirani član albanske mafije koji je čuvao Keljmendija u ranijem periodu takođe dovođen u vezu sa ubistvom Delalića, ali je nakon hapšenja pušten. Nikći je označen i kao Keljmendijev “operativac” za razne poslove i bio je uhapšen i tokom akcije “Lutka”.

Naime, u septembru prošle godine, kada je SIPA upala u Keljmendijev hotel “Casa Grande” u Sarajevu u namjeri da uhapsi Nasera, nije zatekla ni njega, niti njegove sinove, samo Nikćija. Kako nije imao uredne papire za boravak u BiH, Nikći je tada protjeran iz zemlje.

(VisokoIN/Nezavisne)