Policija zaplijenila 100 kg heroina “hrvatskog Escobara”, uhapšen i dvojni državljanin BIH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te Carinskom upravom Ministarstva financija provode složeno kriminalističko istraživanje kodnog naziva NANA vezano za krijumčarenje veće količine kokaina iz Južne Amerike u Republiku Hrvatsku, priopćeno je u MUP-u.

Uz redarstvene službe Republike Hrvatske u kriminalističkom istraživanju neovlaštene proizvodnje i prometa drogama te počinjenja kaznenog djela u sklopu zločinačkog udruženja uključene su redarstvene službe Republike Slovenije, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Nizozemske, Kraljevine Španjolske, Republike Italije, Republike Paname, Republike Kolumbije, američka agencija za borbu protiv droga DEA i Europol.

Sve aktivnosti koordiniraju se u Zagrebu, iz Zapovjednog centra u Upravi kriminalističke policije Ravnateljstva policije.

Uhapšeno osam osoba

Policija je započela s hapšenjima tokom jučerašnjeg dana pa je tako na području Hrvatske i Slovenije uhićeno osam osoba: 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske i šest državljana Hrvatske starosti od 39 do 59 godina. Temeljem naloga nadležnog suda policija je pretražila stanove i osobne automobile kojima se koriste osumnjičene osobe.

Dosadašnjim provođenjem posebnih dokaznih radnji utvrđena je sumnja da su se osumnjičene osobe udružile u zločinačko udruženje radi krijumčarenja većih količina kokaina iz Južne Amerike u zemlje Europske unije, skrivenih u različitoj robi u komercijalnom, kontejnerskom prometu. Kako bi stvorili paravan za krijumčarenje kokaina skrivenog u robi ili kontejnerima, tokom 2017. godine organizirali su dopremu kontejnera s robom beznačajne vrijednosti iz država Južne Amerike u Europu, koristeći tvrtke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Pretražen kontejner u riječkoj luci

Temeljem naloga nadležnog suda policijski službenici pretražili su kontejner dopremljen u luku Rijeka s 20 tona miješanog metalnog otpada te su pronašli 100 paketa kokaina ukupne mase 100 kg kokaina. U ranijem razdoblju, u sklopu iste akcije zaplijenjeno je oko 150 kg marihuane i 69.000 kutija krijumčarenih cigareta.

Policija je protiv osumnjičenih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Prvoosumnjičeni je, doznaje se, Stjepan Prnjat, poznatiji kao hrvatski Escobar, kojem se sudi zbog pranja 14 milijuna eura.

Božinović: “Najveća operacija te vrste u povijesti hrvatske policije”

“Rekao bih da je to jedna od najsloženijih akcija te vrste u povijesti hrvatske policije. U akciji koordiniranoj iz zapovjednog stožera koji je bio smješten u ravnateljstvu hrvatske policije sudjelovale su policije iz sedam zemalja, DEA i Europol. Sama činjenica kad govorimo o količini droge, o broju aktera i o broju zemalja, ovom se akcijom hrvatska policija smjestila na vrh”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je sudjelovao na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a u Bruxellesu.

Više vijesti