Policija zaplijenila skoro 1,5 kilogram droge u Visokom

Policijski službenici Policijske stanice Visoko su u 2020. godini vršili provođenje pojačanih mjera i radnji a koje su se odnosile na vršenje pretresa stanova, kuća i pomoćnih objekata kriminogenih lica te racija u ugostiteljskim objektima i kladionicama, kao i mjestima pogodnim za uživanje opojnih droga što je rezultiralo značajnim brojem zapljena opojne droge.

U toku 2020. godine PS Visoko je Kantonalnom tužilaštvu Zenica dostavila ukupno 117 izvještaja protiv 118 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela iz člana 239 KZ FBIH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga) i 8 izvještaja protiv 8 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 238 KZ FBIH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojne droge).

Prema informacijama do kojih smo došli, u toku 2020. godine na području PS Visoko u 60 pojedinačnih slučajeva izvršena je zapljena 961,51 grama opojne droge marihuana, 386,72 grama opojne droge amfetamin (speed), 18 grama opojne droge extazy i 74 komada tableta sa psihoaktivnom supstancom, gdje će nakon izvršenih vještačenja biti dostavljen izvještaj Kantonalnom tužilaštvu u Zenici o postojanju osnova sumnje da su izvršena krivična djela iz ove oblasti.