Policijski komesar ZDK: U 2017. godini spasili smo 17 života, prepolovili broj krivičnih djela

U 2017. godini Uprava policije Zeničko – dobojskog kantona napravila je značajan iskorak u oblasti sigurnosti saobraćaja. Brojke su gotovo nevjerovatne.

O tome je za TV1 govorio Policijski komesar tog kantona Semir Šut.

“2016.godina je bila vrlo zabrinjavajaća sa aspekta broja saobraćajnih nesreća i smrtno stradalih, kada je stradalo 38 ljudi. Onda smo početkom 2017.godine napravili jednu strategiju za rješavanje tog problema, i početkom godine povećali smo broj radarskih sistema pogotovo na magistralnom putu M17”, kazao je Šut.

Navodi da su provedene intezivne aktivnosti koje su se ogledale u specifičnom rasporedu saobraćajnih patrola, u štampanju na desetine hiljada letaka gdje upozoravalo vozače na posljedice teškoh nezgoda, a na poleđini štampala visina kazni jer se u međuvremenu promijenio Zakon o bezbjednosti saobraćaja to na kraju godine daje pokazatelje sa kojima se može biti zadovoljno.

Naglasio je da su izuzetno značajnu ulogu u tome odigrale policijske patrole koje su 24 časa dnevno dežurale na putevima, ne zaustavljajući vozače nego su svojim prisustvom djelovale preventivno.

“U početku smo trpili određene kritike od jednog broja vozača, jedni su pozdravljali, drugi su kritikovali. Trpili smo kritike i od određenih provrednih subjekata, kako se njima žuri prema Sarajevu, kako to generalno usporava saobraćaj, međutim kako smo saopštili ove rezultate, da je na kraju godine manje za 6 posto nezgoda, i što je važnije, 52 lica manje koja su povrijeđena u odnosu na prošlu godinu, 17 manje smrtno stradalih, to jest sedamnest spašenih života najednostavnije rečeno, kada smo saopštili te rezultate, onda su i najžešći kritičari shvatili da se radilo o spašavanju imovine i života naših građana”, kazao je Šut.

Istakao je da je u oblasti kriminaliteta čak 570 krivčnih djela manje u 2017.godini u odnosu na 2016. Kazao je da je u 2013.godini bilo čak 3800 krivčnih djela, u toku godine, dok je sada taj broj skoro prepolovljen.