Policijski službenici izdali 835 prekršajnih naloga zbog nepropisnog preticanja i prekoračenja brzine vozila

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u skladu sa planiranim i najavljenim aktivnostima, u vremenskom periodu od 22.04. do 24.04.2016. godine, realizovali akciju pojačane kontrole vozača motornih vozila na svim putevima u Zeničko-dobojskom kantonu, sa posebnim akcentom na dokumentovanje i sankcionisanje nepropisnog preticanja i nedozvoljene brzine kretanja vozila.

Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima zbog činjenja navedenih prekršaja shodno Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, te su sankcionisani počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Prilikom naznačene akcije je izdato ukupno 835 prekršajnih naloga. Od ovog broja, 759 prekršajnih naloga je izdato zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila, dok je 76 prekršajnih naloga izdato zbog nepropisnog preticanja vozila. Prilikom dokumantovanja navedenih prekršaja, pored sankcionisanja vozača poduzete su i druge mjere iz nadležnosti policijskih službenika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nastaviće sa aktivnostima na postizanju visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na području Zeničko-dobojskog kantona, te u tom smislu sprovoditi akcije redovne i pojačane kontrole učesnika u saobraćaju.