da block

Poljoprivrednici najavili blokadu Federacije BiH

da block

Na mirnom protestu ispred zgrade Vlade Federacije BIH poljoprivrednici su tražili isplatu sredstava podsticaja iz posljednjeg kvartala prošle godine. Nezadovoljne poljoprivednike koje okuplja Savez udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, predvodio je predsjednik Saveza Avdo Muslimović.

„Otprilike ta dugovanja iznose od 20 do 25 miliona konvertibilnih maraka iz prošle godine .Za ovu godinu su predvidjeli 68 miliona, i navodno plavi dizel za koji su se ušutili. Mi tražimo, prvo da se 2013 godinu usvoji program, a onda rebalansom budžeta da se izdvoji dotatnih 40 do 50 miliona, kako bi se zadovoljile potrebe poljoprivrednika u Federaciji BiH .“

Iz Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH upozoravaju da se Vlada mora konkretno očitovati.

„Ja se nadam da će razum ipak nadvladiti. Ali bogami ne vjerujem da će biti bolje. Ne želimo to, ali će biti blokada cijele Federacije BiH,“ poruka je predsjednika Saveza poljoprivednih udruženja.

Avdo Muslimović odbija optužbe iz Koordinacije poljoprivrednika, koji kažu da je njegov Savez poljoprivrednih udruženja u stvari produžena ruka ministra poljoprivrede Jerke Ivankovića Lijanovića.

„Ako neko nas naziva da smo plaćenici, kriminalci, reketaši, Jerkini lopovi, svaki komentar je suvišan. Ja sam ih deset puta pozivao da sjednemo za jedan sto, i razgovarali smo sa resornim ministrom .Medjutim, čim izađu iz tih prostorija lažu o nama, neće o vladi, jer ovdje ima i vladinog masla. Daju im sve moguće, samo
da se uništi poljoprivreda u BiH”.

(VisokoIN/RSE)