da block

Poljoprivrednici najavljuju “ne tako mirne” proteste

da block

Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (FBiH) saopštio je da će sutra u Sarajevu održati konferenciju za novinare na kojoj će, ukoliko Federalna vlada do tada ne ispuni zahtjeve poljoprivrednika, najaviti “ne tako miran protest”.

Novinarima će se na konferenciji obratiti predsjednik Saveza Avdo Muslimović i koordinator Nedžad Bićo, koji će iznijeti stavove o daljem toku događaja s obzirom na to da je 11. mart rok za realizaciju sporazuma potpisanog sa Vladom FBiH.

U saopštenju se podsjeća da se Federalna vlada obavezala da će se izjasniti o Programu podsticaja za poljoprivredu u 2013. godini i da će osigurati provođenje Zakona o unutrašnjoj trgovini, kako bi bila povećana zastupljenost domaćih proizvoda.

Ovim sporazumom se Vlada FBiH obavezuje da će podnijeti inicijativu Vijeću ministara BiH za ispostavu IPARD strukture koja omogućava korištenje sredstava EU za poljoprivredne proizvođače BiH.

“Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, najavit ćemo ne tako miran protest”, ističe se u saopštenju Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH.

Muslimović je u četvrtak, 7. marta, na protestima Saveza pred Federalnom vladom rekao da poljoprivrednici zahtijevaju da Vlada usvoji plan programa podsticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2013. godinu i da izmiri dug po tom osnovu iz prethodne godine.

On je naveo da je budžetom FBiH za 2013. godinu za te namjene predviđeno 68 miliona KM, dodajući da je to “daleko od dovoljnog i nužno zlo na koje su morali pristati”, te da očekuju da revizijom budžeta dobiju još 40 do 50 miliona KM.

(VisokoIN/Srna)