Polovina žena u BiH bar jednom u životu bile žrtve nasilja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Skoro polovina ili 47 posto žena u BiH tokom života barem jednom su bile izložene nekoj vrsti nasilja, upozoreno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH na 25. novembar, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Najrasprostranjenije nasilje je psihičko, a iza njega slijedi fizičko, dok je seksualno nasilje tokom odraslog života doživjelo šest posto žena, saopšteno je iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

Iz Agencije naglašavaju da ovi nalazi ukazuju da je u BiH prisutna tolerancija na nasilno rješavanje konflikata što povećava rizike od nasilja nad ženama.

Agencija će ove godine nizom aktivnosti obilježiti međunarodnu kampanju “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja počinje danas, a završava se 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava.

Jedna od aktivnosti jeste kampanja “Bijele vrpce – Muškarci u borbi protiv muškog nasilja nad ženama”, čiji je cilj podizanje javnosti o borbi protiv nasilja nad ženama.

Kampanja “16 dana aktivizma” u kojoj će učestvovati 1.700 organizacija u više od 100 zemalja svijeta, obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava.

Riječ je o 25. novembru – Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembru – Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a, 3. decembru – Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom, 6. decembru – godišnjici Montrealskog masakra, te 10. decembru – Međunarodnom danu ljudskih prava.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.