Ponižavanje ratnih heroja za 1000KM: Zašto Ferid Provalić Frka dobitnik Zlatnog ljiljana nije po mjeri općinskih uhljeba

Da odmah u prvoj rečenici razjasnimo. Ferid Provalić Frka dobitnik najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan ničim nije zaslužio da ga se javno brani od bezveznjaka koji mu blate ime i prezime, kao i priznanje koje je dobio, jer i nakon što ga raskusuruju, pojeftinjuju i ponižavaju na ovoj opskurnoj cirkusijadi zvanoj Dodjela javnih priznanja Općine Visoko, on je i dalje uz rame s njima i aplaudira im, te svojom pojavom daje im legitimitet za ono što rade, a danas nakon šest godina i najčoraviji su progledali i jasno je svima šta se i kako u Visokom radi.

Međutim, Ferid Provalić Frka nije bio običan borac, on je u najgore vrijeme i kad je najviše trebalo bio pravi heroj i veliki borac za odbranu Visokog, zbog toga i jeste dobitnik Zlatnog ljiljana. Svi Visočani koji se nisu krili po podrumima i nisu pobjegulje iz Visokog u periodu 1992-1995., dobro znaju ko je Ferid Provalić Frka i ko su bile njegove “Sjenke”. Ali to očito nije ni 23 godine nakon rata jasno antivrijednostima, političkim huljama i ulizicama iz vlasti koje diktiraju Komisiji za dodjelu ovih smiješnih priznanja kako da rade i glasaju.

Prošle godine Frka nije dobio priznanje jer je ta 1.000KM koja ide uz priznanje vjerovatno po vlastitom ubjeđenju predlagačice bila više potrebna Slaviši Vukičeviću iako je, ako pričamo o sportu Esmir Džafić 1.000 puta više zaslužio tu nagradu. Ove godine opet Frka ne može da dobije tu nagradu jer predlagačica smatra da je 1.000KM puno više potrebnija treneru NK Bosna Ivi Ištuku nego Zlatnom ljiljanu Frki. Vjerovatno je deset poraza, tri neriješene utakmice i samo dvije pobjede drugog dijela sezone u Prvoj ligi Federacije puno bitnije od svih Frkinih akcija po svim visočkim ratištima ali i po mnogim frontovima izvan Visokog.

Komisija koja je zadužena za dodjelu ovih priznanja nažalost u svom sastavu ima i Frkine saborce, koji nisu glasali za njega. Jedina dobra stvar je što ovu cirkusijadu više nećemo trpiti i iz javnog proračuna plaćati svake godine, nego će to biti ubuduće svake četiri godine i neće se više birati po dvije nego po jedna Povelja, s tim da će se umjesto jednog birati dva počasna građanina. Naravno sve će to morati da odobri Općinsko vijeće koje je svakako privatna prćija izvršne vlasti premda bi u normalnim lokalnim samoupravama trebalo da je drugaćije.

Inače ovogodišnji prijedlozi za Povelju općine Visoko (pojedinačnu) su bili: Edin Muzaferija, Amir Mušinbegović, Ivo Ištuk i Ferid Provalić kojeg su predložili Udruženje “Domovina” iz Sarajeva i Koordinacioni odbor boračkih udruženja općine Visoko.

Ali šta očekivati i kakav odnos očekivati od onih koji se lažno pozivaju na patriotizam, proteklu agresiju i šehide kada ni 23 godine nakon rata ne znaju da se još jedan visočki istinski heroj koji je svoj život dao za Visoko ne zove Teufik Buza, nego je u svim zvaničnim dokumentima Tufo Buza, koji je tek prošle godine postuhmno dobio Povelju za životno djelo i to kao Teufik Tufo Buza.

Za one koji ne znaju ko je Ferid Provalić Frka, heroj proteklog rata i dobitnik Zlatnog ljiljana, a koji nije heroj po mjeri aktuelne vlasti, evo njegove biografije:

PROVALIĆ FERID „FRKA“, rođen je 23. 01. 1960. godine u Visokom (Srhinje), kao najstarije dijete majke Zije i oca Vehida.

*Osnovnu školu i srednju trgovačku školu završio je u Visokom.

*Svoje vojno obrazovanje stekao je Školi rezervih oficira pješadije.

*Imenovan je za komandira odbrane svoje mjesne zajednice Srhinje; do početka oružane agresije, sve vrijednosti mjesne zajednice su sačuvane bez gubitaka.

*Formiranjem Trećeg odreda Općinskog štaba TO Visoko, Ferid Provalić biva postavljen za komandira njegove Treće čete.

*Pristajao mu je nadima „Frka“, jer – gdje god je sa svojom jedinicom došao – na bojištu je (kod neprijatelja) nastajala ‘frka’.

*Najznačajnije uspjehe je ostvario u MZ Vratnica-Visoko (‘92.), s. Bilalovac (Kiseljak), Vareš, Fojnica.

*Jedinica kojom je komandovao Ferid Provalić, izdvojena je iz Trećeg odreda i u nastavku OOR djelovala kao samostalna interventna jedinica nivoa čete u okviru 302. mtbr-Visoko. Brzo je prerasla u odred, a kao znak zahvalnosti za dotadašnje uspješno rukovođenje i komandovanje, jednom tako intenzivno upotrebljavanom jedinicom, dobila je ime po njegovom nadimku –„FRKA“ – Interventni odred „FRKA“.

*Kao ličnost, Ferid Provalić, je u suštini miran, staložen, uljudan, čestit čovjek, kontroliranog temperamenta i dobrog a čvrstog karaktera. Imao je ličnu i komandantsku hrabrost.

*Izuzetno je cijenio subordinaciju i lanac komandovanja.

*Najsvjetlija borba i pobjeda koju je izvojevao Interventni odred „Frka“ ostvarena je prilikom oslobađanja grada Vareša (1993.) – ‘pobjeda bez krvi’.

*Komandant, Ferid Provalić – Visočak, kod Fojničana je ostao u dragom sjećanju kao ‘čovjek iz legende’.

*Ferid Provalić je dobio najviše ratno priznanje Značku „Zlatni ljiljan“. Penzioniran je u činu majora Armije RBiH.