-3.7 C
Visoko
26. Januara 2022.

Poniženi zdravstveni radnici iz RS-a idu u FBiH: Za duplo veću platu na posao u ‘federalno Sarajevo’

Dvoje mojih najboljih kolega od ponedjeljka prelaze u federalno Sarajevo, za duplo veću platu, istakao je Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske

Sindikati zdravstva u Republici Srpskoj složni su da je najavljeno povećanje plata od šest posto poniženje za sve njih. Kako kažu, zbog toga bi mogli izaći i na proteste.

Heroji u zdravstvu su poniženi i sahranjeni, a struka srozana, navedeno je danas na press konferenciji Sindikalista u Banja Luci.

– Ostaće jedan mantil i ostaće jedne stare šuplje klompe, rekao je Mirko Šerbedžija, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske.

Mantil i klompe će ostati iza onih koji budu odlazili u europske zemlje, ali i u Federaciju Bosne i Hercegovine.

– Mislim da će mnogi ljudi krenuti samoinicijativno u proteste. I do sada smo trpili pritiske od našeg članstva. Želimo da zadržimo naše radnike. Dvoje mojih najboljih kolega od ponedjeljka prelaze u federalno Sarajevo, za duplo veću platu. A mnogi se spremaju da odu. Zdravstvene ustanove će ostati bez doktora u sestara. Trenutno smo najgori u Evropi, istakao je Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

Zdravstveni radnici iz Republike Srpske smatraju da svoje prazne novčanike itekako mogu napuniti u inostranstvu.

– Ne može nam niko reći da nema sredstava da se adekvatno plati zdravstveni radnik. Nas je neki dan toliko uvrijedio premijer Višković kada je počeo da nas selektuje, da kaže ko valja ko ne valja, ko je radio, ko nije radio. Ko je on, koje struke? Neka pita svoje potčinjene direktore zašto su uvećali broj radnika za hiljadu, ako niko nije radio, ko je radio po tim kovidima?, kaže Željko Šukalo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS.

Unesite komentar