-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Ponovo se rasplamsao požar kod Jablanice, dva helikoptera RS stižu u pomoć

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske (RS) sletjela su u Opštinu Jablanica, gdje bi trebali biti uključeni u akciju gašenja požara na području te Opštine.
Na Zahtjev Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) pozitivno su odgovorili te su se helikopteri Helikopterskog servisa RS uputili na područje Jablanice gdje se ponovo rasplamsao požar u Donjoj Jablanici – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica.

“Vodozahvat za gašenje požara i ovaj put će se vršiti iz Јablaničkog i Grabovičkog jezera. U toku jučerašnjeg dana, porastom dnevne temperature, na požarištu Donja Jablanica – Komadinovo vrelo iznad naseljenog mjesta Donja Jablanica došlo je do pojave nekoliko požarnih čvorišta. Vatrogasci, dobrovoljci i volonteri izašli su na izuzetno težak (nepristupačan) teren za gašenje požara pokušavajući eliminisati navedena požarna čvorišta.

Padom noćne temperature došlo je do smanjenja pojave požarnih čvorišta, dok je porastom dnevne temperature došlo do njihovog rasplamsavanja.

Podsjećamo, dva helikoptera helikopterskog servisa RS bili su angažovani na izviđanju i gašenju požara na području Općine Jablanica i 16. i 17. augusta kada je veliki požar zahvatio široki pojas šumskog dobra iznad Komadinovog vrela koji se širio prema rejonu visoravni Plasa-planina Čvrsnica”, pojašnjava Majda Kovač, portparol FUCZ.

Kako naglašavaju iz FUCZ Zahtjev je upućen zbog nemogućnosti angažovanja resursa OS BiH, odnosno traženja međunarodne pomoći u cilju gašenja požara, visokih temperatura i vjetra zbog kojeg se požar širi velikom brzinom, te nepristupačnog terena zbog čega vatrogasne i druge službe zaštite i spašavanja koje učestvuju u gašenju požara nisu u mogućnosti efikasno djelovati, niti lokalizovati požar, pa je neophodan angažman letjelica za gašenje požara iz zraka.

Unesite komentar