da block

Popis stanovništva u BiH neće biti odgođen

da block

Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je na konferenciji za medije potvrdio da neće biti odgađanja popisa stanovništva u BiH, koji je zakazan za oktobar ove godine.

“Prema dosadašnjim aktivnostima koje provodi Agencija za statistiku BiH, popis stanovništva u BiH neće biti odgođen kao što se spekulisalo posljednjih dana i bit će održan u oktobru kao što je i planirano”, kazao je Milinović.

Napomenuo je da će popis stanovništva biti održan prema najvišim međunarodnim i svjetskim standardima.

“Popis stanovništva će biti održan u planiranom roku i prema najvišim standardima i pravilima Evropske unije (EU), ali i Ujedinjenih naroda (UN)”, istakao je Milinović. Također, on je danas prezentirao i izvještaj sa najnovijim ekonomskim pokazateljima u BiH za februar 2013. godine.

Prema posljednjim pokazateljima, BiH je ponovo ostvarila negativan vanjskotrgovinski promet, pa je tako u feburaru ove godine izvoz iznosio 36,4 posto, a uvoz 63,6 posto.

U istom periodu, BiH je, između ostalog, najviše izvozila u Njemačku, dok se najviše uvozilo iz Hrvatske.

U februaru ove godine najviše su poskupljela alkoholna pića i duhan, i to 6,2 posto, a slijedi hrana i bezalkoholna pića sa 1,6 posto, stanovanje, voda, struja i plin sa 1,2 posto i obrazovanje sa 1,2 posto.

Prema posljednjim podacima, procječna neto plata po zaposlenom kod pravnih lica iznosila je 829 KM, dok je u januaru ove godine broj registrovanih nezaposlenih u BiH iznosio 554.714.

Prema izvještaju Agencije za statistiku BiH, u 2012. godini, u BiH je sklopljeno 18.980 brakova, a razveden je 1.471 brak, te je u poređenju sa 2011. godinom, broj sklopljenih brakova manji za 5,50 posto, a razvedenih brakova bilo je manje za 8,58 posto.

(VisokoIN/AA)