Porast smrti povezanih s Alzheimerom za 55 posto u 15 godina

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Broj smrti povezanih s Alzheimerovom bolešću narastao je za 55 posto od 1999. do 2014. u Sjedinjenim Državama, prema statistici Centara za kontrolu i prevenciju bolesti objavljenima u četvrtak u toj zemlji.

Više je mogućih razloga porasta, a neki od njih su starenje američkog stanovništva, povećanje broja bolesnika u kojih je u ranoj fazi dijagnosticirana ta bolest te činjenica da sve više doktora upisuje Alzheimer kao uzrok smrti.

Autori izvješća CDC-a svrstavaju među razloge i smanjenje smrtnosti izazvane drugim patologijama u starijih osoba, kao što su infarkt i moždani udar.

Tako je stopa smrtnosti pripisana Alzheimeru narasla sa 16,5 na 100.000 osoba u 1999. na 25,4 na 100.000 u 2014. godini, što je porast od 55 posto.

Većina tih smrti vezana uz neki oblik demencije događa se u domovima za starije i nemoćne, iako se i taj trend smanjuje pa je u 2014. iznosio 54 posto u odnosu na 68 posto u 1999.

Tako sve više osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti umire u vlastitu domu, što govori da sve više za takve bolesnike skrb preuzimaju članovi obiteljih.

“Milioni Amerikanca i članova njihovih obitelji duboko su pogođeni Alzehimerovom bolešću”, kaže dr. Anne Schuchat iz CDC-a.

“S porastom Alzheimerove bolesti u populaciji koja stari, skrb u njihovu domu postaje vro važna”, navode autori.

Alzheimerova bolest je šesti uzrok smrtnosti u SAD-u s 3,6 posto udjela u cjelokupnoj smrtnosti u 2014. Taj oblik demencije je također i peti uzrok smrti među Amerikancima starijima od 65 godina.

Dob je najveći čimbenik za rizik oboljenja od Alzheimera jer velika većina bolestnika ima više od 65 godina.

Manje osoba umire od kardiovaskularnih bolesti ili raka, što su dva vodeća uzroka smrti, dakle ima više starijih osoba i to povećava rizik od Alzehimera, navodi CDC.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.