da block

Poreski obveznici u BiH dužni 213 miliona maraka za PDV

da block

Poreski obveznici u BiH, njih 7.852, trenutno duguju 213 miliona maraka po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Glas Srpske” saznaje da se među najvećim dužnicima, odnosno obveznicima koji duguju više od milion maraka nalaze preduzeća “MB Kekerović” iz Trna, Republička direkcija za robne rezerve RS, “Janjoš” iz Prijedora, Fabrika duvana Banjaluka, “V&G Premium” i “Marinković komerc” takođe iz Banjaluke, “Aralija” iz Prijedora, “Fruktona” iz Banjaluke, UNIS Fabrika cijevi iz Dervente, “Vitol Bosnia” iz Broda.

Među najvećim dužnicima su “Elipsa” iz Posušja, “Farmko” iz Širokog Brijega, Federalna direkcija robnih rezervi, “Euro-sol” iz Knežice, “Agrokomerc” iz Velike Kladuše.

Dugovanja veća od milion maraka imaju i “Petrol”, te “Hepok vinarija” iz Ljubuškog, MI-MO iz Mostara, “Farmer” – mesna industrija iz Širokog Brijega, “Đuša” iz Fojnice, Sarajevska pivara, “Osmedž” iz Sarajeva, “Stećak” iz Fojnice, “Matuan” iz Sarajeva, KTK VISOKO, “Anita” iz Sarajeva, AMA i “Merkur” iz Vogošće, VOLVING BH iz Sarajeva, “Conint” iz Ljubljane zastupan po MODI-ŠPED iz Tuzle, SINBRA iz Tuzle, STUP kompani iz Gradačaca.

Među ovim preduzećima nalaze se i firme kod kojih su inspektori UIO utvrdili da su neutemeljeno tražili povrat PDV-a.

U UIO su istakli da su ponovo krenuli u pojačane kontrole zahtjeva za vraćanje PDV-a i zahtjeva za poreski kredit. U prvih pet mjeseci 2012. godine poreskim obveznicima je vraćeno 357 miliona PDV, što je za dva odsto manje u odnosu na isti period lani, kada su vraćena 363 miliona KM.

“Inspektori UIO će u sljedećem periodu pojačati kontrole kod svih obveznika. U prva četiri mjeseca 2012. godine obavljeno je 2.475 kontrola, a rezultat tih kontrola je naknadno utvrđena obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 38 miliona KM. To se odnosi na obavezu PDV-a koju poreski obveznici nisu prijavili u svojim PDV prijavama ili je neutemeljeno traženo vraćanje PDV-a, koji nije imao uporište u Zakonu o porezu na dodatu vrijednost”, istakli su u UIO.

Kazne

U UIO ističu da će svim obveznicima za koje se u predstojećim kontrolama utvrdi da su suprotno zakonskim propisima podnosili zahtjeve za vraćanje PDV-a i zahtjeve za poreski kredit, biti izrečene odgovarajuće kazne.

“Krivičnim zakonom BiH propisano je da svako ko iskazuje podatke u PDV prijavi u iznosu iznad 10.000 KM, i ukoliko se to radi sa namjerom, a na bazi fiktivnog prometa, čini krivično djelo. Prema obveznicima za koje se utvrdi da su tako postupali biće podneseni izvještaji Tužilaštvu BiH”, kazali su u UIO.

(VisokoIN)