Porezna uprava FBiH će kontrolisati ugovore estradnjaka!

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Porezna uprava Federacije BiH podsjeća sve organizatore novogodišnjeg programa da na vrijeme izvrše pripreme za organizovanje proslave Nove godine, odnosno priređivanje estradnog programa u skladu sa Zakonom, kako ne bi doveli u pitanje realizaciju tog projekta.

Kako je saopštila Služba za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH, uoči nastupajućih novogodišnjih praznika, inspektori Porezne uprave na području FBiH izvršit će kontrolu ugostiteljskih objekata u kojima se organizuje estradni program, odnosno muzika uživo.

Porezni inspektori kontrolisaće ugovore o autorskom djelu zaključene između organizatora estradnog programa i izvođača.

Posebno će se vršiti provjera da li su ugovoreni iznosi autorskog honorara-naknada za izvođenje programa realni.

Takođe, u skladu sa kantonalnim propisima, kontrolisat će se da li je ispravno obračunata i uplaćena komunalna taksa za izvođenje žive muzike

U saopštenju se dodaje da će i u prvim danima 2013. godine inspektori i druga ovlaštena službena lica Porezne uprave izvršiti nadzor da li su organizatori estradnog programa ispunili svoju obavezu obračuna, obustave i uplate poreza na dohodak (poreza po odbitku) prilikom svake isplate autorskog honorara izvođačima.

U svim slučajevima nepoštivanja Zakona, inspektori će na licu mjesta izdavati prekršajne naloge, te kod organizatora estradnog programa provesti cjelovit nadzor nad zakonitošću poslovanja, ističe se u saopštenju.

Prilikom kontrole zakonitog organizovanja estradnog programa Porezna uprava FBiH će u svim slučajevima izvršiti i kontrolu poštivanja odredbi Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH, navodi se u saopštenju.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.