Poreznim utajama budžet BiH oštećen za 800.000 KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH podiglo je nekoliko optužnica za finansijski kriminal i porezne utaje, kojima je budžet BiH oštećen za 800.000 KM.

Ove optužnice su rezultat odlučne borbe protiv svih oblika poreznog kriminala i finansijskih utaja, kojima su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercergovine, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva BiH.

Tužilac Posebnog Odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Safeta Čolakovića, rođenog 18.01.1958. godine u Čapljini, državljanina BiH, utemeljitelja, vlasnika i direktora pravne osobe – poduzeća SAFETY CO d.o.o. Mostar, kojem je izrečena kazna prestanka pravne osobe.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe poduzeća SAFETY CO d.o.o. Mostar u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrijednost, nabavljene proizvode – cigarete prodao njemu poznatim kupcima na crnom tržištu, a prodaju nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama, niti za istu izdao porezne fakture čiji je sadržaj propisan zakonom.

U optužnici se navodi da je optuženi sačinio lažnu – fiktivnu dokumentaciju, koju je ovjeravao i potpisivao, s umanjenom cijenom proizvoda, samim tim i umanjenom poreznom osnovicom za izlazni PDV o navodnoj prodaji robe drugim pravnim osobama a ove pravne osobe nisu stvarno preuzele, niti kupile robu, pa se u konkretnom slučaju radi o fiktivnom prometu definiranom odredbom člana 64. Zakona o PDV-u.

Optuženi je na taj način manje obračunao, prijavio i platio iznos obveza po osnovu poreza na dodanu vrijednost i oštetio budžet BiH i sve građane BiH, za iznos od 98.763 KM.

Optuženi se tereti da je za 2008. i 2009. godinu izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH čime je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH.

U okviru postupka, Tužiteljstvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi i vraćanje novca u budžet Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.