Porodica Memić zbog sigurnosnih razloga otkazala proteste

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Obavještavamo vas da odgađamo planirani protestni skup povodom treće godišnjice ubistva našeg Dženana Memića, koji se trebao održati u subotu, 16. februara 2019.g u 14 sati, pred Vrhovnim sudom u Sarajevu, saopćeno je iz grupe Pravda za Dženana Memića.

“Protesti planirani pred Vrhovnim sudom trebali su imati samo jedan zahtjev, koji ovom prilikom postavljamo pred isti, a to je da u najkraćem vremenu donesu odluku o žalbi Kantonalnog tužilaštva u predmetu ‘Dženan Memić’. Čekanje ove presude ustvari je blokiralo nastavak pravne bitke”, navode.

Za otkazivanje protesta odlučili su se iz sljedećih razloga:

“Uvažavajući naprijed navedeno, i sve ono čega ćemo se dotaći u obavještenju, naš advokat, gospodin Ifet Feraget, osoba u koju naša porodica ima puno povjerenje, insistirao je na otkazivanju planiranog skupa. U dogovoru sa Drugom Policijskom upravom Centar, te nadležnim osobama iz MUP-a, došli smo do zaključka da je ovo ispravan postupak, te su nam se isti zahvalili na odgovornom razmišljanju. Uzimajući u obzir i to da je u našem gradu i Istočnom Sarajevu zvanično otvoren EYOF na kojem učestvuje 1500 takmičara i veliki broj gostiju, mi ne želimo da svojim postupcima ugrozimo nivo njihove sigurnosti niti da dozvolimo nekome da zloupotrijebi naš skup. Također je poznato da je ubijen policajac FUP-a Mahir Begić te da je ubica još uvijek na slobodi”, navode iz Pravde za Dženana Memića.

“Mi smo posebno osjetljivi na bol zbog gubitka člana porodice. Ne želimo da otežavamo posao časnim policajcima, kojima je primarni problem u ovom momentu obezbijediti sigurnost građanima i uhvatiti ubicu. Ovo je za nas jedna priča, priča o Dženanu, Selmi, Editi, Mahiru, Davidu, Adisu, Davoru… Sigurni smo da podrška građana i medija i ovog puta ne bi izostala, i na tome smo vam neizmjerno zahvalni. Naredni skup ćemo zakazati kada se steknu uslovi”, navode.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.



TOP VIJESTI

Više vijesti