da block

Porodica Redžića ne odustaje od žalbe

da block

Okružnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu još nije stigao zahtjev od članova porodice za preispitivanje tužilačke odluke koja se odnosi ne nepokretanje istrage u slučaju smrti akademika Sulejmana Redžića, čije je tijelo pronađeno 21. januara u potoku koji se ulijeva u kanjon Miljacke, izjavio je za Dnevni avaz Neven Kramer, portparol ovog tužilaštva.

Prema riječima Kramera, ovo tužilaštvo za sada nije zaprimilo nikakve dokaze i nove činjenice da bi se mogla pokrenuti istraga.

“Ukoliko bi se došlo do saznanja o postojanju novih činjenica i dokaza, koje bi opravdale osnov sumnje da je izvršeno krivično djelo iz njegove nadležnosti, Okružno tužilaštvo će, u skladu sa zakonom, donijeti naredbu o provođenju istrage” – naveo je Kramer.

Kako se nezvanično saznaje, tužilačka odluka članovima porodice upućena je na kućnu adresu u prošli petak i vrijeme za žalbu počinje od dana kada se zaprimi ovaj akt.

No, Izet Redžić, brat akademika Sulejmana, ponovio je da će sigurno uložiti žalbu na odluku Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

“Još nismo dobili odluku Okružnog tužilaštva, ali, čim je dobijemo, reagirat ćemo. Istrage o smrti mog brata nije ni bilo, po ovome do sada, neće je ni biti. Mi smo za to da se istraga provede i da se onda donese zaključak o slučaju. Ponavljam, mi kao porodica nismo zadovoljni onim što nam je do sada predočeno. Nama ništa nije jasno. Čudno nam je i ponašanje Amire, supruge mog brata, ali mislim, kada bi se istraga pokrenula, mnogo toga bi mogle reći moje bratične Ismeta i Belma” – naglasio je Izet.

Prema riječima Rifeta Škrijelja, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta koji je prvi identificirao tijelo Sulejmana Redžića u kanjonu, lokacija gdje je pronađen akademik veoma je nepristupačna i puna divljih svinja.

“Ako je akademik 7. januara oko tri sata poslije podne izašao iz kuće da prošeta, njemu je trebao sat da dođe do ovog lokaliteta. To mjesto je kanjonskog tipa i nije prilagođeno za šetnju. U to vrijeme bio je visok i vodostaj Miljacke, a to znači da nema nikakvih realnih razloga da se akademik tamo nađe u to vrijeme” – kaže Škrijelj.

Dekan Škrijelj pojašnjava da je, na zahtjev porodice akademika Redžića, obišao i lokaciju gdje je nađeno tijelo.

“Na livadi, tačnije na mjestu gdje je izvučeno tijelo akademika Redžića iz kanjona, nekoliko dana kasnije s članovima porodice iz Jajca obišao sam taj lokalitet. To mjesto je bukvalno bilo preorano od divljih svinja. Tako da mi nije logično kako na tijelu akademika nije bilo tragova ovih životinja, kojih, očito, tamo ima veoma puno” – naglašava Škrijelj.

(VisokoIN)