Porodicama koje su iseljene iz kuća zbog klizišta po 500 KM pomoći

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U Službi civilne zaštite Općine Kakanj održan je sastanak s predstavnicima porodica koje su iseljene iz svojih kuća zbog pojave klizišta. Na sastanku je istaknuto da će svakoj porodici biti isplaćeno po 500 KM interventne pomoći u svrhu smještaja u stanovima/kućama koje se iznajmljuju – saopćeno je iz Općine Kakanj.

Upućena je molba porodicama da dostave brojeve računa na koje će biti izvršena isplata, te da se nakon smještaja jave Službi civilne zaštite radi evidentiranja mjesta privremenog stanovanja.

Porodicama je saopćeno da postoji interesovanje nekoliko humanitarnih organizacija da pomognu u ovoj situaciji, posebno djeci. Porodice su prihvatile da ih posjete humanitarni radnici.

Na sastanku je pojašnjeno koje interventne mjere će već danas biti poduzete i koje mjere će u narednim danima biti poduzete kako bi se porodice što prije vratile u svoje domove.

Na terenu su počele i aktivnosti mehanizacije na realizaciji interventnih mjera s ciljem rasterećenja padine na kojoj se pojavilo klizište, navodi se u saopćenju.

Nakon što je jučer došlo do pojave klizišta na lokalitetu Malješ, iznad regionalnog puta kod skretanja za Karaulsko Polje, Općinski štab civilne zaštite Kakanj žurno je reagirao. Izvršena je preventivna evakuacija oko 50 osoba zbog sigurnosnog rizika.

Odmah je angažirana stručna osoba-geolog koja je na licu mjesta izvršila preliminarnu analizu koja će biti osnov za interventne mjere, a realizirane su i aktivnosti na uklanjanju svih tereta koji su vršili pritisak na čelo klizišta.

Više vijesti