Posjedovanje marihuane legalno u Washingtonu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Posjedovanje marihuane postalo je legalno u američkoj državi Washington, mjesec dana nakon što su se glasači izjasnili za dekriminalizaciju. Od ponoći svaka osoba od 21 godine i više može da nosi do 28,4 grama kanabisa, ali će pušenje u javnosti i dalje ostati nelegalno.

Za medicinske upotrebe marihuana je dozvoljena u ovoj državi od 1998. godine, podsjeća BBC.

Zakon, koji legalizuje istopolne brakove, također, je danas stupio na snagu u državi Washington.

Države Washington, Maine i Maryland su 6. novembra postale prve američke države koje su referendumom podržale istopolne brakove, a Washington je prva koja je počela sa primjenom zakona.

U nedjelju se očekuju prva vjenčanja homoseksualnih parova u Vašingtonu. Istopolni brakovi dozvoljeni su u šest država, u kojima je to regulisano zakonom ili pred sudovima.

Takođe, 6. novembra države Washington i Colorado glasale su za dekriminalizaciju marihuane, koja je još ilegalna po federalnim zakonima.

Ipak, marihuana se neće moći kupiti legalno u Washingtonu narednu godinu dana.

Ostaje nejasno kako će federalne službe bezbjednosti djelovati u slučaju liberalizacije zakona o drogama u Washingtonu i možda u Coloradu.

Svaka odluka da se pooštre mjere u državama sa liberalnim zakonima o drogama mogla bi da utiče na planove Washingtona da poveća prihode od poreza od dozvoljenog i kontrolisanog tržišta marihuane.

Pristalice kažu da dekriminalizacija marihuane ne treba da znači kršenje federalnog zakona.

Međutim, federalni tužilac u Washingtonu Jenny Durkan istakla je da “uzgoj, prodaja ili posjedovanje bilo koje količine marihuane ostaje i dalje ilegalno prema federalnom zakonu”, bez obzira koji državni zakon stupi na snagu u Washingtonu.

Ona je dodala da marihuana ostaje i dalje u istoj kategoriji kao kokain, heroin i metamfetamin i da tu odredbu može da promijeni samo Kongres.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.