Posjetama turista iz Bugarske i Slovenije počela turistička predsezona na visočkim piramidama

Prvi vikend marta svake godine značajan je datum za Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”. On označava početak turističke predsezone na bosanskim piramidama i dolazak organiziranih grupa.

Tako je bilo i ove godine. U petak rano ujutro, 4. marta 2016., u Visoko su došli gosti Fondacije iz Bugarske. U dva autobusa se smjestilo 92 turista s kojima su bili i novinari i snimatelji prvog programa bugarske državne televizije. Goste je dočekao voditelj projekta istraživanja bosanskih piramida dr. Semir Osmanagić koji im je održao jednoiposatno predavanje o otkriću najvećih svjetskih piramida, ali i historiji Balkana, tumulusima u Bugarskoj i bogumilskoj vezi srednjevjekovne Bugarske i Bosne.

image007

Ubrzo su u Visoko pristigli i gosti iz Slovenije koji su Bosansku dolinu piramida došli vidjeti nakon nastupa dr. Osmanagića na popularnoj slovenačkoj “TV 3”. S njima se pronalazač piramida zadržao čitav dan, pokazujuci im Belvedere, Bosansku piramidu Sunca, Podzemni labirint Ravne, Muzej Fondacije i lokaciju Ravne 2.

image002

Na piramide su došli i individualni gosti, tako da je početak marta najavio uspješnu sezonu koja će se odlikovati spojem arheologije i turizma, nauke i volonterizma.

Svoju posjetu piramidama najbolje je opisao jedan gost iz Sevnice u Sloveniji riječima:
“Ja imam vinograd doma u Sloveniji. Nakon napornog težačkog rada u polju, kada večeramo ja kažem svojoj obitelji: Imali smo punokrvan dan i zaslužili smo plodove Zemlje, ovu večeru. E tako je bilo i danas u Visokom. Imali smo punokrvan dan na piramidama.”