Posljednja opomena iz Bihaća: Migrante ćemo vratiti u Sarajevo

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu eskalira,do tog nivoa da su vlasti ovog kantona prinuđene za pojedine odluke, iako za to nisu nadležne.
Kantonalni ministar unutrašnjih poslova poslao je jasnu poruku najvišim nivoima vlasti u BiH – ukoliko ne riješe problem rasformiraće dva centra, a migrane vratiti u Sarajevo.

Dali su rok od 10 dana bh. vlastima koje se još nisu oglasile.

Osam mjeseci traže od Ministarstva bezbjednosti BiH i Savjeta ministara da preuzmu kontrolu nad migrantskim centrima u Unsko-sanskom kantonu, jer problemi sa migrantima svakodnevno kulminiraju.

Broj krivičnih djela je povećan, provale u privatna domaćinstva su česta, a sukobi među migrantima postaju sve masovniji.

Zbog toga su kantonalne vlasti ovaj put odlučne u svojim zahtjevima.

Јedan od zaključaka jeste da u roku od 10 dana Savjet minstara, odnosno Ministarstvo bezbjednosti, preuzme upravljanje nad privremenim centrima koji su formirani na području Unsko-sasnkog kantona, te da se zavede kućni red, kategoričan je Nermin Kljajić, minsitar unutrašnjih poslova Unsko-sankog kantona.

Ukoliko Ministarstvo bezbjednosti sa Draganom Mektićem na čelu i Savjet ministara ostanu nijemi i bez rješenja i ovaj put, vlasti Unsko-sanskog kantona neće sjediti skrštenih ruku, već će se tri hiljade migranata iz Bihaća i Velike Kladuše, krajem naredne sedmice, naći na putu za Sarajevo.

Prevoznici su iskazali raspoloženje, javljaju nam se određeni načelnici i gradonačelnici koji su spremni parcipirati u troškovima prevoza migranata, dodaje Kljajić.

Kap je prelila čašu građana i vlasti i Velike Kladuše, jer više ne žele da mole nadležne u BiH za pomoć.

Do sada niko nije imao sluha. Formirali su Krizni štab, koji traži hitno zatvaranje privremenog kampa Miral, jer je njegovo otvaranje nezakonito.

Obratili smo se Evropskom vijeću minsitara koje je donijelo odluku da je nelogično da se migranti nalaze u graničnom pojasu u neposrednoj blizini granice sa EU i da se tu formiraju kampovi, naglasio je Enver Munjaković, član Kriznog štaba opštine Velika Kladuša za migrantsku krizu.

Nadležne vlasti Unsko-sanskog kantona ovaj put odlučne u rješavanju problema migrantske krize, jer je bezbejdnost građana na prvom mjestu.

Sada, ta slika je sasvim drugačija.

Ukoliko se u Ministarstvu bezbjednosti i Savjetu ministara ne probude iz zimskog sna, već krajem naredne sedmice mogu da očekuju tri hiljade, novih, ilegalnih stanovnika u Sarajevu.

Ostalo im je samo osdm dana od roka koji su dobili od vlasti Unsko-sanskog kantona.TOP VIJESTI

Više vijesti