Postoji rizik da Svjetska banka blokira kreditne linije prema BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Šefica kancelarije Svjetske banke u BiH Anabela Abreu upozorila je da zbog blokade otplate vanjskog duga postoji rizik da ta banka blokira kreditne linije prema BiH.

Abreu je istakla da je do 14. februara neophodno osigurati punu otplatu dospjelih iznosa da bi se izbjegle sankcije, uključujući i suspenziju prezentovanja novih projekata na odobrenje.

“Ako se i dalje ne bude servisirao dug prema Svjetskoj banci, to će rezultirati suspenzijom isplata u okviru razvojnih projekata koji se trenutno finansiraju iz kredita, grantova i zajmova Svjetske banke”, rekla je Anabela Abreu.

Ona je naglasila da se situacija konstantno prati, izrazivši nadu da će vlasti BiH uskoro postići neophodni dogovor da bi zemlja mogla nastaviti servisirati međunarodne obaveze.

Abreu je navela da Svjetska banka trenutno pruža podršku za 12 projekata u BiH u ukupnoj vrijednosti 302,3 miliona američkih dolara.

Ona je ponovila projekcije Svjetske banke prema kojima će ekonomski rast u 2012. godini biti manji nego u 2011. i iznosiće oko dva posto.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.