Postrojavanjem veterana obilježena 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH

Svečanim postrojavanjem veterena iz brigada Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine sa ratnim zastavama danas je u Sarajevu obilježena 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa.

Postrojavanje je izvršeno na Trgu Prvog korpusa ispred zgrade Kantona Sarajevo, a prisustvovao mu je i ministar za boračaka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Veterani su potom u defileu krenuli do spomenika ubijenoj djeci Grada Sarajeva i žrtvama NOR-a pred Vječnom vatrom gdje su položili cvijeće, te se uputili prema mezarju na Kovačima.

U sklopu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa, jučer je odata počast šehidima i poginulim borcima na mazarjima Kovači, kod Alipašine džamije i Stadionu, te grobljima Lav, Sveti Josip i Sveti Marko.

Manifestacija će biti završena večeras Akademijom u amfiteatru memorijalnog kompeksa Kovači.

Obilježavanje godišnjice organizovali su Ministarstvo za boračaka pitanja Kantona Sarajevo i boračka udruženja KS.

Prvi korpus ARBiH formiran je 1. septembra 1992. u Sarajevu na prijedlog načelnika Vrhovne komande Oružanih snaga RBiH generala Sefera Halilovića, po odluci vrhovne komande OSRBiH, Predsjedništva RBiH i predsjednika Alije Izetbegovića.

Korpus je dao veliki doprinos u odbrani grada Sarajeva i BiH. Tri brigade iz ovog Korpusa ponijele su časne nazive “slavna”, a četiri počasne nazive “viteška”. Od pripadnika Prvog korpusa ARBiH 472 borca su nosioci navećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, a od tog broja je 238 posthumno, 29 pripadnika Prvog korpusa odlikovano je najvišim državnim priznanjem od strane Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjam “Srebreni štit”. Na časnom i slavnom putu borbe za slobodu 6.585 boraca Prvog korpusa je ugradilo svoje živote u temelje BiH.

Za doprinose odbrani Grada Sarajeva i BiH Prvom korpusu je dodijelna kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.