Potpisan Memorandum o saradnji Instituta za mjeriteljstvo BiH i VNIIMS-a

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Memorandum o saradnji Instituta za mjeriteljstvo BiH (IMBiH) i Sve-Ruskog istraživačkog instituta za mjeriteljske usluge (VNIIMS -http://www.vniims.com ), potpisan je krajem aprila u Minsku, Bjelorusija.

Memorandum je potpisan tokom održavanja godišnjeg sastanka COOMET-komiteta (Regionalna mjeriteljska organizacija Euro-Azije) u kojoj je Bosna i Hercegovina preko Instituta za mjeriteljstvo BiH članica od 2013. godine i u čijim aktivnostima redovno učestvuje.

COOMET ove godine slavi 25 godina od osnivanja.

Memorandum o saradnji potpisali su ispred VNIIMS-a direktor, profesor Alexander Yu. Kuzin, a uime Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine direktor Zijad Džemić.

U naredna dva mjeseca bit će detaljno razrađen akcioni plan, te dogovorena njegova realizacija u direktnim sastancima sa rukovodstvom VNIIMS-a.

Na ovaj način otvorit će se mogućnosti za razmjenu iskustava prvenstveno iz oblasti zakonskog mjeriteljstva, te dodatno unaprijediti i ojačati i druge oblasti mjeriteljstva u Bosni i Hercegovini.

FSUE “VNIIMS“ je vodeća ruska naučna organizacija u oblasti zakonskog mjeriteljstva, kao i vodeći naučnositraživački centar za mjeriteljsku podršku različitim sektorima nacionalne privrede, uključujući energetiku, industriju nafte i gasa, mašinsku, hemijsko – tehnološku indsutriju…

FSUE “VNIIMS” radi u sastavu Federalne agencije za Tehničke propise i mjeriteljstvo kao dio Ministarstva industrije i trgovine Ruske Federacije.

VNIIMS sa sjedištem u Moskvi je sastavni dio mjeriteljskog ruskog sistema koji ima ulogu da usko sarađuje sa Vladom Ruske Federacije, te kreira politiku mjeriteljskog razvoja i međunarodne saradnje Ruske Federacije.

VNIIMS obavlja svoje aktivnosti u skladu s legislativom, propisima i pravnim aktima te zemlje.

Primjenom navedenih pravnih propisa VNIIMS osigurava uniformna mjerenja sa ciljem zaštite građana, uspostavljanja pravnog okvira iz oblasti zakonskog mjeriteljstva i zaštite ekonomije Ruske Federacije.

Također, VNIIMS je zadužen za usklađivanje odredbi nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim preporukama iz oblasti zakonskog mjeriteljstva.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.