Potpisan ugovor o transferu osuđenih osoba između BiH i Indije

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ugovor o transferu osuđenih osoba između Bosne i Hercegovine i Republike Indije, potpisan je danas u Ministarstvu pravde BiH u Sarajevu.

Ugovor su potpisali uime BiH Bariša Čolak, ministar pravde BiH, a uime Republike Indije Gauri Shankar Gupta, ambasador Republike Indije u Budimpešti.

Suština ugovora sastoji se u tome da osobe osuđene u jednoj državi, a imaju državljanstvo druge države mogu izdržavati kaznu u državi svog državljanstva.

Ugovorom su propisani uvjeti pod kojima osuđeni mogu izdržavati kaznu u državi svog državljanstva.

Transfer se vrši po zahtjevu osuđene osobe, što znači da je potrebna njegova volja da kaznu ili ostatak kazne izdržava u državi svog državljanstva.

Od ove pogodnosti su izuzete osobe koja su osuđene na kaznu zatvora manju od šest mjeseci, što je i logično jer postupak samog transfera je pravno složen i traje duži vremenski period, a i zbog udaljenosti teritorija dvije države prouzrokuje i značajne financijske troškove (troškovi prijevoza osuđenog i njegove pratnje).

U suštini, ovakvo rješenje je preuzeto iz Evropske konvencije o transferu osuđenih osoba.

Zaključenjem današnjeg ugovora unaprijedit će se pravna pomoć između dvije države, posebno kada se ima u vidu da su Bosna i Hercegovina i Republika Indija već zaključile Ugovor o pravnoj pomoći u kaznenim stvarima.

Važno je istaknuti da je BiH jedina država regije koja je zaključila ovakve ugovore sa Republikom Indijom i na neki način otvorila put ostalim državama iz regije za zaključenje sličnih ugovora, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.