Potpisivanje sporazuma o snabdijevanju toplinskom energijom iz TE Kakanj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Sporazum o sufinansiranju izrade Idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i JP “Elektroprivrede BiH” d. d. Sarajevo bit će potpisan danas u Sarajevu.

U skladu s djelatnošću Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, koja obuhvata finansiranje pripreme i implementacije projekata u oblasti očuvanja, održivog korištenja, zaštite i unapređivanja stanja okoliša, Vlada Federacije BiH je Fondu odobrila uključivanje u Projekt toplovod Kakanj – Sarajevo i dala zaduženje za učešće u finansiranju izrade Idejnog projekta u iznosu od 500.000 KM, a što i jeste predmet ovog sporazuma.

Idejnom projektu prethodila je izrada Studije ukupne vrijednosti 526.500 KM, finansirane od “Elektroprivrede BiH” i Fonda u omjeru od po 50 posto.

U okviru Studije je provedena detaljna analiza opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo, uključujući sve okolinske aspekte i analizu rizika projekta s obzirom na zahtjeve i sigurnost snabdijevanja električnom i toplinskom energijom, te je urađena ekonomsko-finansijska analiza koja je rezultirala odabirom najpovoljnijeg tehničko-tehnološkog rješenja, a koje će i biti predmetom detaljne razrade na nivou Idejnog projekta.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji s JP “Elektroprivreda BiH” d. d. Sarajevo, naglašava važnost spomenutog projekta za nastavak aktivnosti na intenziviranju kapitalnih investicija kada je implementacija projekata kogeneracije/daljinskog grijanja iz termoelektrana u pitanju, saopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Više vijesti