da block

Potpredsjednik SDA i federalni ministar Halimović „zaposlio“ suprugu kod Budimira!

da block

Nakon sramnog i već pomalo zaboravljenog instalisanja Sebije Seke Izetbegović na mjesto direktorice Opće Bolnice Sarajevo i sramnog „protjerivanja“ doktora Bakira Nakaša sa mjesta direktora, slična afera ovih dana potresa javnost. Glavi akter nove afere je jednan od potpredsjednika SDA i ministar poduzetništva obrta i razvoja u Vladi FBiH Sanjin Halimović.

Nakon što je kopredsjednik SDA Bakir Izetbegović (podjelom SDA po proncipu fifti-fifti sa Sulejmanom Tihićem, Bakir Izetbegović je postao de facto kopredsjednik) „riješio“ nezaježljivoj supruzi Sebiji direktorsko mjesto, po istom modelu i po ugledu na kopredsjednika krenuo je i potpredsjednik SDA Sanjin Halimović. Naime, očito je da nova koalicija SDA-Živko Budimir-Lijanovići odlično funkcioniše i bratski dijeli funkcije do kojih se dočepaju i to primarno svojim najbližim.

Živko Budimir kao član nove koalicije je bratski ustupio savjetničko mjesto u svom kabinetu Sanjinovoj supruzi, Samili Halimović. Halimovićka je nova savjetnica Budimira za administrativno-tehničke i protokolarne poslove. Budimir je rješenje potpisao 19. marta 2013. godine, a gospođa Halimović je počela retroaktivno da radi od 11.marta 2013. godine. Na upit novinara Avaza, koji su i otkrili „aferu Halimović“, Budimir se oglušio i nedostupan je navodno zbog uskršnjih blagdana.

Postavlja se pitanje da li je ovaj čin „zapošljavanja“ uopće legalan sa aspekta Zakona o sukobu interesa, a o nepotizmu da i ne govorimo!? O moralnoj odgovornosti i časti, Budimira i Halimovića, u ovom slučaju bi bilo krajnje licjemjerno elaborirati.

Ministar Sanjin Halimović, perjanica SDA iz Krajine, je u više navrata neformalno izjavio da se navodno više neće vraćati u Krajinu i da želi da ostane u Sarajevu. Logično je, ako je to njegovo opredjenje, da suprugu onda treba uhljebi u Sarajevu. Samo ostaje nepoznanica, a u konačnici i to će se objelodaniti na koji način je Halimović zadobio povjerenje Budimira!?

Ministar Halimović je kažu katastrofalan ministar poduzetništva, obrta i razvoja u Vladi FBiH. Nesretno ministartvo na čijem je čelu nikako, ni u prethodnim mandatima, nije imalo sreću da dobije ministra stručnjaka, nego je uvijek bilo „kusur“ međustranačkih talova. Nažalost, tako je i ovaj put. Veterinar, doktor veterinarskih nauka, Sanjin Halimović je bez ikakvih realnih kompetencija postao u stranačkom podkusurivanju ministar u ovom bitnom ministarstvu. Rezultati dvogodišnjeg rada su sramotno skromni.

Moguće je da je Živko Budimir, koji je od ranije poznat kao posrednik i „tražilac povoljnih kredita“ iz Razvojne banke za svoje prijatelje poduzetnike, postigao „neki dogovor“ sa Halimović. Halimovićevo ministarstvo dijeli svake godine milionske iznose poticaje za poduzetništvo, te je lako moguće da se u „poticajnom talu“ našao i neko iz Budimirove ekipe. Protuusluga je moguće zapošljavanje Samile Halimović u Budimirovom kabinetu.

Bit će krajnje zanimljivo narednih dana pratiti epilog „slučaja Halimović“, a sigurno je da će potencijalne „talske šeme“ isplivati na vidjelo. Puno je krtica i nezadovoljnika u Ministarstvu poduzetništva, razvoja i obrta FBiH, pa je i lako moguće da će „afera Halimović“ dobiti sasvim druge konotacije kad ispliva potencijalni „talski dogovor“ i prateća papirologija.

(VisokoIN)