Potres na području Zenice, kiša ugasila požare

Područje općine Zenica, jutros u 04.30 sati, ponovo je zahvatio potres jačine 2,8 stepeni po Rihteru, intenziteta IV stepena Meraklijeve skale, koji je izazvao uznemirenost stanovništva, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH tokom protekla 24 sata.

POŽARI

Na području grada Mostara PVP Mostar je imao tri intervencije i to na: Zijemljima, Bišća polju i Žitomislićima. Gorjela je šuma, otpad i nisko rastinje.

Požarišta na području Vidove i Rujišta su dosta manjeg intenziteta. Kiša koja pada doprinijet će potpunom gašenju tog nepristupačnog terena. Prema usmenoj informaciji, načelnika Općine Istočni Mostar, helikopter predviđen za pomoć u gašenju požara na otvorenom prostoru na području Istočnog Mostara, za danas nije potreban.

Na području općine Konjic ugašeni su požari.

Na području općine Jablanica jučer od 17.10 sati požare su gasila dva helikoptera OSBiH (21 zahvat vode), a u noćnim satima je pala kiša. Požari su konačno ugašeni. Podrška zračnih snaga za danas nije potrebna.

U općini Čapljina jučer od 16.15 do 16.55 sati, kod Domanovića gorjela je trava i nisko rastinje.

U općini Neum od 22.00 sata do ponoći, gorjela je trava i nisko rastinje u blizini odlagališta otpada (Klepovica).

Na području Zapadnohercegovačkog kantona u općini Ljubuški zabilježen je samo jedan požar, lokalitet Humac, od 12.40 do 14.00 sati. Uzrok navedenog požara je paljenje smeća na divljem deponiju. Vatra se proširila na okolne površine. Požar su gasili pripadnici DVD-a Ljubuški. Opožareno je do 0,5 ha trave i niskog rastinja.

U općini Posušje pripadnici DVD-a Posušje gasili su požar otvorenog prostora na lokalitetu Vir od 11.40 do 13.00 sati. Zahvaljujući brzoj intervenciji spomenute postrojbe i pomoći mještana pravovremeno je spriječeno napredovanje vatre prema naselju. Opožarena je manja površina trave i niskog rastinja. Uzrok je neoprezno paljenje korova od mještana. Požar od prethodnog dana na lokalitetu Brina sanirali su pripadnici DVD-a. Na požarištu u Sutini stanje je pod kontrolom. S obzirom na veličinu ostataka požarišta samo definitivno gašenje se odužilo.

Na području Unsko-sanskog kantona u općini Velika Kladuša TVJ-a V. Kladuša imala je jednu manju intervenciju od 14.25 do 15.40 sati, u mjestu Donja Vidovska. Gorjela je električna instalacija na porodičnoj kući. Izgorio je ormarić s osiguračima. Požar su ugasila dva vatrogasca s vozilom.

U općini Zenica vatrogasci su intervenirali na gašanju šumskog požara u Putovićima. Požar je ugašen. Zatim su ugasili požar borove šume u mjestu Donja Bistrica, te u naselju Crkvice, ugasili su požar trave i rastinja. U naselje Podbrežje vršili su odvoz pitke vode.

U općini Kakanj vatrogasci su gasili požar deponije uglja u mjestu Brnj. Požar je ugašen.

U općini Visoko vatrogasci su intervenirali povodom pada aviona (jedrilice), u mjestu Lješeva, kojom prilikom je jedna osoba teško povijeđena.

Na području općine Olovo izbio je šumski požar u rejonu Manjin Vrh, MZ Careva Ćuprija, gdje je opožarena površina od jednog ha. Požar su lokalizovali radnici ŠPD-a, a ugasili su ga zajedno s vatrogascima.

Na području Srednjobosanskog kantona u općini Jajce jučer u rejonu naselja Kozluk, od 19.00 do 19.45 sati, gorjela je trava i nisko rastinje. Požar je ugašen.

Na području Kantona 10 u općini Kupres jučer u hotelu Adria-Ski, došlo je do požara u kojem su gorjeli dijelovi hotela (sauna, teretana). Pričinjena je veća materijalna šteta. Na gašenje požara izišli su djelatnici VD Livno i Tomislav-Grad. Gašenje požara trajalo je od 15.30 da 17.10 sati.

U općini Livno pripadnici VD-a Livno imali su intervenciju u prigradskom naselju Rapovine, gdje je došlo do požara u kojem je gorjela trava. Ovaj požar prijetio je da zahvati i obližnju benzinsku stanicu. Gašenje požara trajalo je od 21.50 do 22.45. sati. I dalje je aktualan podzemni požar u Livanjskom polju gdje gori treset.

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

U općini Bužim korisnicima gradskog vodovoda zbog kvara na pumpi obustavljena je isporuka vode.

Na području općina Maglaj, Zavidovići i Tešanj, uvedene su redukcije isporuke vode u noćnim satima.

U općini Glamoč te u pojedinim naseljima u općini Tomislav-Grad i Grahovo, ima poteškoća s opskrbom pitkom vodom. Angažirane su cisterne za dostavu JP Komunalno, s pitkom vodom.

(VisokoIN/Fena)