Potresne scene iz Bejruta, najmanje deset osoba poginulo u eksplozijama

Od snažne eksplozije nedaleko od centra Bejruta poginulo je najmanje deset osoba, izjavili su danas očevici i bezbjednosni izvori, a ranjene su desetine ljudi.

Libanski mediji navode da se eksplozija desila u lučkom dijelu grada gdje se nalaze skladišta sa eksplozivom. Nekoliko bezbjednosnih izvora ističu da su se tamo nalazile i hemikalije.

Šef policije Libana rekoa da su se eksplozije dogodile u skladištu u kojem se nalazio ranije zaplijenjeni eksploziv, prenosi Anadolija.

Bezbjednosni izvor rekao je da je najmanje deset tijela prebačeno u bolnicu.

Libanski mediji su objavili snimke ljudi zarobljenih ispod ruševina, nekih okrvavljenih nakon silnih eksplozija, čiji uzrok nije odmah utvrđen. Bezbjednosni izvor potvrdio je da su dvije eksplozije potresle lučko područje grada, inače najveće gradsko područje Libana, a desetine osoba su ranjene.

Dopisnik AFP-a na mjestu događaja rekao je da je svaka trgovina u četvrti Hamra pretrpjela štetu, pri čemu su uništeni cijeli izlozi, razbijeni prozori i uništeni mnogi automobili.

Povrijeđeni su hodali ulicama, dok su ispred medicinskog centra “Clemenceau” desetine ranjenih, od kojih mnogi prekriveni krvlju, žurili da budu primljeni u centar, uključujući djecu.

Uništeni automobili bili su napušteni na ulici sa naduvanim vazdušnim jastucima. Ogromni oblak crnog dima progutao je čitavo područje luke, rekao je dopisnik AFP-a. Jake eksplozije u luci osjetile su se u široj regiji, a neka područja su ostala bez snabdijevanja električnom energijom.

“Zgrade se tresu”, napisao je na Twitteru jedan stanovnik, dok je drugi objavio:

“Ogromna, zaglušujuća eksplozija upravo je zahvatila Bejrut. Čula se kilometrima daleko.”

Internetski snimci iz kancelarija tamošnjih dnevnih novina pokazali su raznesene prozore, razbacani namještaj i srušene zidove. Do eksplozija je došlo u vrijeme kada Liban prolazi svoju najgoru ekonomsku krizu posljednjih decenija, zbog čega gotovo polovina stanovništva živi u siromaštvu.

Do eksplozija dolazi i dok Liban čeka presudu za ubistvo bivšeg premijera Rafika Haririja, ubijenog u napadu kamiona-bombe. Četvorici navodnih članova fundamentalističke grupe Hezbolah sudi se u odsustvu na sudu u Nizozemskoj zbog grupnog samoubilačkog napada bombom u Bejrutu u kojem je ubijen Hariri i još 21 osoba, navodi AFP.

“Osjetilo se kao zemljotres … Osjetila sam da je ovo veća od eksplozije u atentatu na Rafika Haririja 2005. godine”, izjavila je jedna žena u centru grada za AFP.

Velika napetost vlada i u odnosima sa susjednim Izraelom, nakon što je Izrael objavio da je spriječio pokušaj infiltracije petorice naoružanih članova Hezbolaha, što je odbacila grupa koju podržava Iran.