0.5 C
Visoko
17. Januara 2022.

POTVRĐENO ZASTUPNIKU DAMIRU ARNAUTU Izetbegovićeva stranačka turneja po Njemačkoj i Luksemburgu koštala nas je najmanje 18.000 KM

Nije poznato ni da li su u ovaj iznos uračunati i troškovi usluga koje je Izetbegović s delegacijom koristio u VIP salonu na Aerodromu u Beču, a koji su iznosili oko 4.500 KM

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH tokom “predizborne turneje” po evropskim zemljama u novembru prošle godine, sa svojom pratnjom potrošio je 18.352,92 konvertibilne marke.
S. DEGIRMENDŽIĆ

Ovo je zvaničan podatak do kojeg je došao Fokus, a koji je sadržan u odgovoru Sekretarijata Zajedničke službe PSBiH upućenog Damiru Arnautu, državnom zastupniku u Zastupničkom domu PSBiH koji je još 23. novembra 2021. uputio pitanja PSBiH o tome da li je Izetbegović putovao u Njemačku i Luksemburg o trošku države, te ukoliko jeste koliko su bili ukupni troškovi.

ČEKA SE ODGOVOR IZ DKPT-A
Arnaut je u svom upitu tražio i podatke o tome da li su Izetbegovića tokom putovanja osiguravali pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te ukoliko jesu, da mu se u tom slučaju dostave i iznosi tih troškova.
Iz Sekretarijata PSBiH su odgovorili da su upit o tome uputili DKPT-u, na čiji se odgovor još čeka, a ukoliko se evntualno potvrdi da su u Izetbegovićevoj pratnji bili i službenici Direkcije to znači da iznos od 18.352,92 KM možda i nije konačan i da još i veći . Nije poznato ni da li su u ovih nešo više od 18 hiljada uračunati i troškovi usluga koje je Izetbegović s delegacijom koristio u VIP salonu na Aerodromu u Beču, a koji su iznosili oko 4.500 KM. Naime, poznato je da je nedavno dokument o troškovima korištenja VIP salona „osvanuo“ u medijima i da je iz njega vidljivo da je te troškove platila Ambasada BiH u Beču, pa je Ministarstvo vanjskih poslova BiH naknadno tražilo refundaciju tih sredstava od Parlamentarne skupštine BiH.

Sada, kada je iz Parlamenta BiH zvanično potvrđeno da su troškovi putovanja Izetbegovića i njegove delegacije prošle godine u novembru plaćeni iz budžeta, postavlja se pitanje, da li je sve urađeno u skladu sa zakonom. Ovo pitanje se nameće prije svega zbog toga što Izetbegovića posjeta, za razliku od sv ih drugih zvaničnih posjeta poslanika i delegata PSBiH nije najavljena na oficijelnoj stranici Parlamenta BiH, niti o njenim rezultatima na toj stranici ima bilo kakvog traga.
Također, troškovi putovanja poslanika i delegata PSBiH godinama problematiziraju i državni revizori u svojim izvještajima koji nerijetko ukazuju na to da treba preispitati opravdanost trošenja budžetskog novca na putovanja, čak i u situacijama kada poslanici i delegati budu pozvani u neku zemlju da prisustvuju nekom događaju, gdje čak i organizator dijelom snosi troškove .

Stoga, bit će zanimljivo pratiti kako će ovo putovanje u revizorskom izvještaju za PSBiH ocijeniti Ured za reviziju institucija BiH.
KO JE PLATIO NOVALIĆEVE TROŠKOVE?
Premda je Izetbegović svoju turneju po Njemačkoj i Luksemburgu najavio kao gostovanje u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH u dijaspori povodom prošlogodišnjeg Dana državnosti BiH, 25. novembra, a njegovo putovanje je trajalo od 18.do 22. novembra, s obzirom na to da su u delegaciji bili isključivo članovi SDA jasno je da su to bili stranački skupovi. Pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je s njim na tim skupovima, a u periodu između dva suđenja pred Sudom BiH u aferi “Respiratori”, prisustvovao i SDA-ov premijer Fadil Novalić, te još nekoliko SDA zvaničnika.

Pitanje je i da li su troškovi njihovog putovanja i boravka plaćeni iz budžeta o čemu ćemo svakako tražiti odgovor .

Kadrovi SDA su svoju posjetu bh. dijaspori u evropskim zemljama pravdali tobožnjom brigom za one građane BiH koji žive van domovine, zanemarujući pri tome činjenicu da je veliki broj građana ove zemlje iselio iz BiH zbog nepodnošljivih uvjeta života, a koje je posljednjih 25 godina upravo kreirala SDA.

S druge strane, posljednjih dana kada je ugrožena sigurnost Bošnjaka u manjem bh. entitetu, Izetbegović nije našao za shodno da posjeti povratnike u RS-u, nego vjerovatno čeka da i oni isele u Njemačku pa da ih onda obilazi. Pri tome izdašno trošeći naše pare.