Povećava se broj zaraženih koronavirusom u Visokom

U posljednja četiri dana u Visokom je od koronavirusa oboljelo 13 osoba, čime se broj zaraženih povećao na 80 osoba.

U protekla 24 sata u BiH registrovano je 377 novozaraženih koronavirusom. Preminulo je devet osoba u Federaciji BiH i jedna u Republici Srpskoj.

U Federaciji BiH testirana su 974 uzorka, od kojih je 301 bio pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo.

U Federaciji BiH do sada je testiran 89.551 uzorak, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 7.517 osoba i to kod 3.713 žena i 3.804 muškarca.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 3.782 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3.557 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Od 178 potvrđenih smrtnih ishoda u Federaciji BiH, 114 osoba je muškog i 64 ženskog spola.

U RS novih 76 zaraženih koronavirusa, pune se bolnice

Virus korona u posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je potvrđen kod 76 osoba, a nakon testiranih 506 uzoraka, dok je prijavljen jedan smrtni slučaj.

-Epidemiološka situacija je i dalje nepovolja i trend pada broja zaraženih se mora nastaviti – istakao je v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković na konferenciji za novinare upozorivši da je veliki broj inficiranih mlađe i srednje životne dobi.

Privatna druženja, ponovio je, predstavljaju najveću opasnost po širenje virusa te ponavlja da je neophodno da se građani pridržavaju propisanih mjera, fizičke distance, nošenja maski, lične higijene i dezinfekcije.

I doktorica Jela Aćimović, specijalistica epidemiologije u Institutu za javno zdravstvo RS je ukazala da se pune kapaciteti bolnica u RS, jer se od 1. juna bilježi porast inficiranih, a “vrh“ incidencije je bio prošle sedmice.

U Univezitetskom kliničkom centru RS trenutno je hospitalizirano 75 oboljelih, u ostalim bolnicama 205, a najviše u dobojskoj 45.

-Od ukupnog broja smještenih u bolnice 20 je na respiratorima. Starosna granica osoba koje umiru se spušta, a prošle sedmice smo imali smrtni slučaj u dobi od 35 do 49 godina te sedam smrtnih slučajeva kod osoba životne dobi od 50 do 64 godine. To je vrlo upozoravajuća situacija i neophodno je da se građani pridržavaju mjera – ukazala je Aćimović.

Dodala je da je od početka infekcije u RS koronavirus potvrđen kod 5.136 osoba, a zabilježena su 183 smrtna slučaja.

Registrovana su 22 nova slučaja zaraze virusom korona u Brčkom i to 14 muških osoba te 8 ženskih osoba.

U KS rekordnih 157 novooboljelih

U Kantonu Sarajevo je potvrđeno 157 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 89 osoba iz porodičnih klastera, te su u samoizolaciji od ranije, navode u izvještaju Zavoda za javno zdravstvo KS. Preminuo je jedan pacijent, 1983. godište.

Rezultati su ovo analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 29. jula do 03. augusta ove godine.

Obrađena su 473 testa, među kojima je navedenih 157 bilo pozitivnih na ovaj virus.

U isto vrijeme, 84 osobe su izliječene, odnosno oporavljene.

U Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu hospitalizirano je 71 osoba i sve su vitalno stabilne.

Četiri osobe su u protekla 24 sata otpuštene sa ovog bolničkog liječenja.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.366 slučajeva, dok je ukupan broj do sada zaraženih 2.729 osobe.

Od početka epidemije u Kantonu Sarajevo izliječeno je 1.322 osoba, s tim da je njih 41 nažalost preminulo od zarazne bolesti COVID-19.

U periodu od 21. jula do 04. augusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložene su 1.686 samoizolacije.