Požar prijeti repetitoru BH Telecoma na Vidovu

U općini Jablanica u Hercegovačko-neretvanskom kantonu trenutno je aktivan požar na području Glogova, na obroncima Prenja, koji se proširio s teritorije Mostara, saopćeno je iz Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Požar se bliži repetitoru BH Telecoma na Vidovu. U gašenju učestvuju radnici Šumarstva iz Jablanice i Uprave za šumarstvo HNK, te radnici BH Telecoma.

Kada je u pitanju stanje u općini Konjic i gradu Mostaru, nema bitnih promjena u odnosu na prethodni izvještaj. Na području Srednjobosanskog kantona, u općini Novi Travnik danas su registrirana dva šumska požara na lokalitetima Krstac i Kamenjaš, a gase ih radnici šumarije.

U Kantonu Sarajevo požar u rejonu Hranisava na Bjelašnici, koji je bio aktivan nekoliko dana, ugašen je. U gašenju su učestvovali pripadnici DVD Tarčin, radnici preduzeća “Sarajevošume“, PVB Sarajevo i DVD Novo Sarajevo.

Zbog visokih temperatura i mogućnosti da se požar ponovo aktivira iz dubokih žila izgorjelih biljaka, na požarištu su ostali da dežuraju pripadnici DVD Tarčin. U 14.36 sati izbio je požar u reonu Borija, gdje gori nisko rastinje, a vatra bi mogla ugroziti obližnje vikendice, te je na ovom lokalitetu u toku intervencija PVB Sarajevo.

U Kantonu 10 na području općine Livno od 11.50 sati aktiviran je požar iznad sela Prolog gdje gori trava i nisko rastinje. Požar je stavljen pod nadzor, a na požarištu i dalje dežuraju pripadnici šumarije.

Na području Tuzlanskog kantona Vatrogasna jedinica općine Tuzla trenutno gasi dva požara niskog rastinja i šume na lokalitetima Avdibašića i Trakilovića. U općini Lukavac požar većih razmjera zahvatio je kotu Plavetno brdo i širi se u pravcu općine Banovići i Zavidovića.

U općini Kalesija aktivan je stari požar na šumskom kompleksu Gojčin i požar u Seljublju, dok u Lukavici Donjoj u općini Gradačac požar prijeti vikendici i voćnjaku. Vatrogasne jedinice su na terenu.

Na području Gornje Gračanice – (Tuganje i Bare), u Zeničko-dobojskom kantonu šumski požar (površine oko 3,5 km) je i dalje aktivan, ali je pod kontrolom i lokalizovan. Trenutno se vodi akcija na likvidaciji unutarnjeg dijela požarišta, u kojoj učestvuju pripadnici ŠPD-a, DVD i PVJ Zenica te mještani. U toku dana se očekuje njegovo gašenje.

U općini Kakanj na lokalitetu izletišta Ponjeri, šumski požar visoke šume i niskog rastinja je pod kontrolom radnika ŠPD-a, koji trenutno vrše prokopavanje puteva da se požar ne bi širio, dok je šumski požar na području Vukanovića lokaliziran, a i dalje se vrši njegovo gašenje.

Na području općine Olovo u 13 sati je izbio požar koji je zahvatio nisko rastinje i livade, te visoke šume na području naselja Milankovići i Vukotići, površine oko dva hektara sa tendencijom širenja. U gašenju učestvuju radnici ŠPD-a i TVJ Olovo sa dva vozila, navodi se u redovnom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH.

(VisokoIN/Fena)