Požari i dalje bijesne u više općina u FBiH

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, u gradu Mostaru, na području Rujišta, požar je i dalje aktivan.

Danas od 10.00 sati na gašenju po lokalitetu Potporim djeluje ruski helikopter, koji je do 11.15 sati imao šest preleta-djelovanja, nakon čega se uputio na Aerodrom Sarajevo, radi punjenja goriva, poslije čega se ponovo vraća.

I dalje su na terenu angažirane raspoložive snage i oprema PVP-e Mostar, kao i radnici šumskog poduzeća i lokalno stanovništvo. Trenutno nema ugroženih objekata i stanovništva, navodi se u vanrednom izvještaju Federalnog operativnog centra civilne zaštite o stanju na teritoriji Federacije BiH za danas do 14.00 sati.

Na području Blagaja i dalje je aktivan požar koji je sinoć izbio u naselju Matera i isti se širi prema naselju Malo Polje. Gori trava i nisko raslinje. Pripadnici PVP-e i lokalnog stanovništva nastoje požar staviti pod kontrolu i trenutno nema ugroženih objekata i stanovništva. Jak sjeverni vjetar, koji od jutros puše na području Mostara, također, negativno utiče na gašenje požara.

Požari na području općine Konjic se ne smiruju. Dodatne probleme stvara vjetar koji nešto jačim intenzitetom puše od jutros. Helikopter OSBiH trenutno djeluje u gašenju požara na Boračkom jezeru, u rejonu Boračke drage. Požari u rejonu Račice i Gakića su lokalizirani i stavljeni pod kontrolu, ali su još uvijek aktivni. Požar iznad sela Cagar i Prevlja se ponovo aktivirao. Na terenu je kompletno ljudstvo PVP-e, radnici “Šumarstva Prenj”, kao i mještani.

Požar iz pravca Bokševice prema selima Kostajnica i Blučići, još uvijek nije stavljen pod kontrolu i prijeti da ugrozi stambene objekte. Teren je nepristupačan i nije moguće gasiti sa zemlje.

Na području općine Jablanica aktivna su tri požara i to na Bokševici (na granici sa općinom Konjic), zatim u Glogošnici gdje je stanje kritično, jer se približio na oko 400 m od kuća, a aktivirao se ponovo i požar u Donjem Papratskom. Zbog vjetra, a i nepristupačnog terena, veoma je otežano gašenje.

U općini Neum jutros u 07.40 sati ugašen je požar u Lisinama.

U općini Čapljina od 10.40 do 11.10 sati u Dretelju gorila trava i nisko raslinje. Od 11.20 do 11.50 sati u Čeljevu je gorila trava i nisko raslinje.

U općini Zenica vatrogasci nastavljaju gašenje šumskog požara na području Dusine – Lašva, i na području Janjičkog vrha (šuma zvana Benkovac). Tokom dana došlo je do aktiviranja šumskog požara na području Palinovića – Mošćanica i na području Klopča. Aktivan je i šumski požari u Poračju GJ Stranjanska rijeka. Vatrogasci pored učestvovanja u aktivnom gašenju požara vrše dovoz vode za gašenje i dostavljene su naprtnjače koje se koriste za gašenje požara. U gašenju pored vatrogasaca učestvuju pripadnici ŠPD-a i DVD-a.

Na području općine Maglaj i dalje su aktivni šumski požari u mjestima Brusnica, Rakovac i Jablanica. Na gašenju požara učestvuju vatrogasci, radnici Šumarije i lokalno stanovništvo dok je na požarištu na području Rakovca angažovana i mehanizacija firme “DOO Hajdić”.

Prema dobivenim informacijama od Općinskih službi civile zaštite i vatrogasnih postrojbi na teritoriju Posavskog kantona je u općini Odžak zabilježen manji požar i to u području Novog Grada i gorjelo je nisko raslinje i trava. Na području općine Orašje u mjestu Oštra Luka te u mjestu Bok gorjelo je nisko raslinje i trava.

Požari su ugašeni i stavljeni pod nadzor, navodi se u vanrednom izvještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite.

Na području Tuzlanskog kantona u općini Živinice IVJ Đurđevik ima jednu intervenciju na gašenju požara koja je u toku. Detaljnije informacije o lokaciji i vrsti bit će poznate kasnije.

U općini Banovići aktivan je i dalje šumski požar na lokalitetu Prijevor. Na tom lokalitetu dežuraju radnici šumarstva koji su formirali odbrambeni pojas.

Na području općine Sapna i dalje aktivan požar u reonu MZ Skakovice. Na licu mjesta dežuraju mještani i službenik OSCZ Sapna.

Na području Srednjobosanskog kantona u općini Travnik u naselju Ovčarevo (požar aktivan od 26. augusta), požar gase i drže pod kontrolom vatrogasne jedinice šumarije i poduzetna vatrogasna jedinica ŠPD/ŠGD “Šume središnja Bosna”.

(VisokoIN/Fena)