Požari i dalje bjesne širom BiH, helikopteri na terenu

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo sigurnosti BiH, najteža situacija je na području Jablanice, Konjica, Mostara, Čapljine, Prozor-Rame, te Novog Goražda.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je najteža situacija u Risovcu, na područja Jablanice, kao i selu Sovići, gdje djeluju kanaderi Republike Hrvatske.

Helikopter iz Turske koji je protekle sedmice pomagao u gašenju požara na području BiH u poslijepodnevnim satima je vraćen u Tursku.

“Helikopteri Oružanih snaga BiH djeluju na području Novog Goražda i Nevesinja. Vjerujemo da će oba požara u kasnim poslijepodnevnim satima biti stavljena pod kontrolu“, rekao je Agić.

On je, također, istakao da problem na oba požarišta predstavlja nepristupačan teren.

Agić je naglasio da su kanaderi iz Hrvatske uradili dobar dio posla. S obzirom na geografsku konfiguraciju terena i samo dužinu vatrene linije Ministarstvo je bilo prinuđeno zamoliti kolege iz Hrvatske da njihovi kanaderi i narednih dana djeluju na području BiH.

Prema Agićevim riječima na području Konjica je ponovno aktivan požar na području Tisovice koji gase pripadnici Vatrogasne jedinice Konjic i članovi šumarstva, te je sa ovog područja upućen zahtjev za novim angažiranjem helikoptera Oružanih snaga BiH.

Međutim, Agić tvrdi da nisu u mogućnosti udovoljiti ovom zahtjevu jer ima prioritetnijih područja.

Agić je dodao da su na području Prozor-Rame registrirana dva požara između sela Grevići i Ustirama, te na planini Vran, koji su pod kontrolom vatrogasnih snaga.

(VisokoIN/AA)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar