Požari u BiH se namjerno podmeću!

Na područjima kojima gazduje Kantonalno javno preduzeće za gospodarenje državnim šumama “Sarajevo-šume” d.o.o. Sarajevo registirani su požari na tri lokaliteta i u sva tri požara uzrok je ljudski faktor, kazao je direktor KJP “Sarajevo-šume” Zejnil Berilo.

Požari su registrirani na lokalitetu Hranisava (Bjelašnica), Ljubinići prema Visokom i na području Rakovice, a najviše su stradali bor, smrča, bukva, hrast, kazao je Berilo.

‘Na lokalitetu Hranisave na Bjelašnici požar je bio aktivan tri mjeseca i ugašen je, ali su na tom lokalitetu i dalje 24-satne dežure, jer postoji mogućnost da se požar ponovo aktivira’, upozorio je Berilo.

U gašenju požara na ovom lokalitetu učestovali su i radnici Sarajevo šuma, te Dobrovoljna vatrogasna društva Tarčin, Ilidža, Novi Grad i Profesionalna vatrogasna brigada.

Procjenjuje se da je opožarena površina od 25 do 30 hektara.

Iz Službe sektora za ekologiju na teren će izaći inženjeri kako bi snimili ukupnu površinu koja je opožarena, nakon čega će napraviti projekt sanacije požarišta.

‘Na lokalitetu Ljubinića, prema Visokom, požar je izbio u miniranom području tako da radnici “Sarajevo-šuma” i vatrogasci nisu smjeli ulaziti u minsko polje, ali su zaustavili širenje požara na neminirani dio i on je lokalizovan’, kazao je Berilo dodavši da su u gašenju pored radnika “Sarajevo-šuma” učestovali i pripadnici Policijske uprave Ilijaš i Vatrogasne brigada Ilijaš.

Inžinjeri će također izaći i na ovu lokaciju kako bi snimili ukupnu površinu koja je opožarena.

Treći lokalitet na kojem je jučer nepoznata osoba podmetnula požar je u Rakovici.

Požar je ugašen i pod kontrolom je.

Direktor “Sarajevo-šuma” Zejnil Berilo je naglasio kako će ovo preduzeće uraditi projekte za saniranje požarišta i najkasnije do dvije godine te površine pošumiti.

Od policijskih uprava očekuje se da pronađu krivce, odnosno počinioce koji su prouzrokovali ove požare, jer naglasio je Berilo, u sva tri požara je uzrok ljudski faktor.

On je precizirao da su na lokalitetu Crnog vrha na Hranisavi primijećeni s udaljenosti tri do pet kilometara piromani koji su palili šumu, ali je zbog nepristupačnog teren takve osobe teško uhvatiti.

Iz KJP “Sarajevo šume” uputili su apel građanima da ne bacaju opuške, da ne lože vatru i ne izazivaju požar jer je važnost šuma višestruka.

(VisokoIN/Fena)