Požari u Hercegovini se ne stišavaju

Požari, koji već deset dana bukte u hercegovačkim opštinama, još se ne stišavaju.

Vatra je aktivna na petnaest lokacija, a najteže je na području Ljubinja. U toj opštini, prema nezvaničniom procjenama, u proteklih sedam dana, pod vatrom je oko dvije hiljade hektara šume i niskog rastinja.

Požar, koji je 6. aprila izbio u blizini sela Brezova Dola, proširio se zapadno prema Radimlji i selima u području Vlahovića, prema selu Kapavica i Gradac. Dužina požarne linije, saopštili su iz Vatrogasne jedinice Ljubinje, iznosi oko petnaest kilometara.

Prethodnih dana vatra se bila primakla kućama u selima Radimlja, Krnji Kamen i Kapavica. Drugi veliki požar je u širokom području između sela Ivica i Žabica, na nepristupačnom terenu. Na gašenju su, pored vatrogasaca, angažovani šumari i stanovništvo.

Na području Bileće aktivna su tri požara u nepristupačnom terenu i, za sada, imovinia stanovništva nije u opasnosti. Tri požara aktivna su i na području Gacka, dok na području opštine Nevesinje, vatra gori na sedam lokaliteta. Јedan, sa obronaka planine Trusine, širi se prema teritoriji opštine Berkovići.

S obzirom na to da je linija vatre velika, ljudstvu angažovanom na gašenju, može pomoći jedino najavljena kiša.