Poznata imena 11 optuženih, koji su pravili lažne bh. pasoše i prodavali ih kriminalcima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilaštvo BiH podiglo je u predmetu “Papirus” optužnicu protiv 11 osoba, koje se terete za organizirani kriminal u vezi sa izdavanjem nezakonitih ličnih dokumenata bh. građana, koje su koristili kriminalci u BiH i inostranstvu.

Optužnica je podignuta protiv Bojana Đokića (34), Save Manojlovića (50), Izeta Redžovića (47), Bojana Malezovića (37), Saliha Bote (41), Nedžada Šiljevića (44), Senada Saltage (58), Admira Malića (27), Ramiza Salčina (44), Nedžada Bajrovića (42) i Mithada Veje (35).

Oni se terete da su u periodu od 2013. do 3. oktobra 2016. godine, na području BiH, Srbije i Crne Gore, u cilju sticanja protupravne koristi, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal izrađivali lažne isprave s ciljem da se takve isprave upotrijebe kao prave, te lažne isprave upotrijebili kao prave i nabavljali trećim osobama radi upotrebe.

Također, terete se da su nizom krivičnih djela i dovođenjem u zabludu nadležnog organa učinili da se u javnoj ispravi, zapisniku ili knjizi, ovjeri neistinit sadržaj koji treba služiti kao dokaz u pravnom prometu.

Optuženi Nedžad Šiljević dodatno se tereti da je neovlašteno držao municiju bez odobrenja nadležnog organa.

Prema navodima optužnice, navedeni su kao dio organizirane kriminalne grupe, činenjem više krivičnih djela, pribavljali lažne dokumente BiH za osobe koje pripadaju kriminalnom miljeu iz zemalja u regionu.

– Optuženi se terete da su krađom identiteta građana naše zemlje, za novčanu naknadu izrađivali, preinačavali, odnosno nabavljali krivotvorene javne isprave sa ličnim podacima stvarnih osoba i fotografijama. Na navedeni način lažne identitete su dobile kiriminogene osobe sa područja Srbije, Crne Gore i Bugarske. Provedenom istragom prikupljeni su dokazi o najmanje 50 slučajeva izrade dokumenata sa krivotvorenim podacima – naveli su iz državnog Tužilaštva.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima krivotvorenje isprave i krivičnim djelom ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Više vijesti