Predsjednik Uprave Prevent BH: Inicijative za promjene trebaju dolaziti iz javnog sektora

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

„BiH ima potencijale za privlačenje stranih investicija, ali su promjene neminovne“, izjavio je Almir Jazvin, predsjednik Uprave Prevent BH, vodećeg bh. izvoznika, tokom jednodnevne konferencije “Privlačenje i zadržavanje investicija u BiH: Potrebne regulatorne promjene” koju je organizirala Međunarodna finansijska korporacija (IFC) u utorak u Sarajevu.

Predstavnici privatnog i vladinog sektora, ovom prilikom su diskutovali o regulatornim promjenama potrebnim za privlačenje i zadržavanje investicija u zemlji.

„Ono što se od javnog sektora očekuje je da kratkoročno smanji naknade i poreze, dok srednjoročno kao jedno od rješenja se nameće reforma direktnih poreza“, ističe Jazvin, te dodaje: „država u budućnosti treba raditi na izgradnji infrastrukture, i razvijanju informacionog sektora, koji je od izuzetne važnosti u savremenom poslovanju, jer se trendovi brzo mijenjaju, a mi ih moramo pratiti ukoliko želimo uspješno poslovati. U konačnici inicijative za promjene trebaju više dolaziti iz javnog sektora“.

Prevent kao izvoznik se susreće s brojnim preprekama, koje svakodnevno utječu na njegovo poslovanje. Kako bi odgovorio na zahtjeve svojih klijenata, vodećih svjetskih proizvođača automobila, Prevent koristi sistem poslovanja u proizvodnji „Just In Time“ (bos. Pravovremeno) koji podrazumijeva isporuku proizvoda u odgovarajućem vremenskom roku.

Zbog toga spora i komplikovana administracija znatno utječe na poslovanje ove kompanije. Pored toga, postoje neusklađenost i različita tumačenja pojedinih zakona, koja dodatno otežavaju poslovanje.

„Brojne su zakonske i birokratske barijere s kojima se susreću bh. privrednici, ali i investitori. No, uprkos tome postoji i niz prednosti koje Bosna i Hercegovina može koristiti za privlačenje stranih investicija, kao što su: razvijena industrijska kultura, bogatstvo energetskih i ostalih prirodnih resursa, radna snaga koja posjeduje predanost i lojalnost, te stabilna valuta zbog fiksnog kursa sa eurom“, ističe Jazvin.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.