Predsjedništvo DF-a: Slijedi obnova stranke, prilika novim kadrovima

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) je na redovnoj sjednici danas u Sarajevu razmatralo političku analizu zvaničnih rezultata Općinskih izbora 2016. godine.

Ponovljen je stav da stranka, s obzirom na to da su ovo bili njeni prvi općinski izbori, može biti zadovoljna sveukupnim postignutim rezultatom. Međutim, pojedinačni rezultati kandidata, pogotovo za načelnička i gradonačelnička mjesta su ispod očekivanja.

U saopćenju DF-a se navodi da je, na osnovu prihvaćenih zaključaka političke analize, oformljen tim koji će predložiti strateška rješenja situacije u kojoj se Demokratska fronta nalazi i dalje korake kao smjernice za djelovanje Stranke.

Predsjedništvu je predstavljen i Izvještaj o radu pregovaračkog tima Demokratske fronte o tome kako teku pregovori stranke sa SDP-om, Našom Strankom i Građanskim savezom o zajedničkom djelovanju u svjetlu implementacije rezultata nedavno održanih lokalnih izbora, a koji su još uvijek u toku.

Naglašeno je da pregovori idu u dobrom smjeru, te da je Demokratska fronta vrlo zadovoljna razgovorima i jasnim ciljevima svih aktera u ovom projektu.

S obzirom na to da se u nekim sredinama pojavila potreba za mogućim koaliranjem sa još nekim strankama, dogovoreno je da će Predsjedništvo o svakoj takvoj mogućnosti odlučivati pojedinačno, sagledavajući situaciju u tim sredinama, te korist ljudi koji tamo žive.

Usvojen je i način koordinacije Savjeta Političke akademije sa klubovima zastupnika na svim nivoima vlasti, kao i sa kantonalnim i općinskim organizacijama. To će omogućiti zastupnicima i novoizabranim vijećnicima zauzimanje jasnih i stručnih stavova o svim pitanjima o kojima trebaju odlučivati u narednom periodu.

U skladu sa stavovima sa prethodne sjednice, Predsjedništvo je obaviješteno o već pokrenutim koracima za svojevrsnu obnovu Stranke, te koracima koje tek treba poduzeti kao pripremu za unutarstranačke izbore koji će pružiti šansu novim, svježim i kvalitetnim stranačkim kadrovima.

Na današnjoj sjednici imenovani su novi općinski povjerenici za Vogošću, Odžak, Jablanica i Kiseljak, te član Statutarne komisije i koordinator Odbora za pitanja mladih Političke akademije Demokratske fronte, saopćeno je iz te stranke.

Vezani članci

Dodik: Ako se ne vratimo na izvorni Dejton, za šest mjeseci proglašavamo nezavisnost RS

VISOKOIN.COM

Detalji zločina u Zagrebu: Djeci dao koktel tableta, ugušio ih te oko njih poredao igračke

VISOKOIN.COM

Vlada KS: Softverska fiskalizacija mnogo bolje rješenje

Visokoin.com

Da li će ikada biti moguć zajednički nastup bh. političara?

Visokoin.com

GASNA KRIZA Džindić upozorenja ignorisao mjesecima, sada iz medija ‘saznaje’

Visokoin.com

Članovi mafijaške porodice koja je harala Rimom osuđeni na 400 godina robije

VISOKOIN.COM