Predsjedništvo SBB-a verificiralo koaliciju sa SDP-om, sa Keljmendijem nemamo ništa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedništvo Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH održalo je danas vanrednu sjednicu na kojoj je verificiralo odluku o stupanju u koaliciju sa Socijaldemokratskom partijom BiH.

Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sjednice Predsjedništva istakao da će sva koncentracija ove stranke, kao dijela vlasti, biti okrenuta ka ekonomiji, evroatlantskim integracijama i borbi protiv sistemske korupcije i siromaštva.

“SBBBiH smatra da se dogodila historijska promjena jer je ispoštovana narodna volja iskazana na izborima 2010. godine, a u kojoj su građani BiH tražili promjenu 22-godišnje vlasti SDA”, izjavio je Radončić.

Radončić je na konferenciji za novinare negirao optužbe potredsjednika SDA Sadika Ahmetovića da je povezan sa Naserom Keljmendijem, navodeći da je pred Sudom u Sarajevu dobio 45 presuda, među kojima je i slučaj “Keljmendi”.

“Mi sa Keljmendijem nemamo ništa. Ahmetović ima Bakira Alispahića za šefa stranačkog Vijeća za sigurnost, koji je na američkoj crnoj listi. Neka on brine svoju brigu, a mi smo tu da se bavimo ekonomijom, razvojem, a ne pravdanjem pred kriminalnim, radikalnim, vehabističkim dijelom vrha SDA”, naveo je Radončić.

Povodom mogućnosti postavljanja za ministra sigurnosti BiH, Radončić je rekao da je SBB za nezavisnost policijskog rada i da će se tako ponašati i dalje.

“Najvažnije se ne miješati u operativni rad policije i ohrabrivati sve da se bore protiv sistemske korupcije, što je broj jedan ovog društva, a Ministarstvo ima svoje zakonom predviđene uloge i mi tu ne mislimo ništa da mijenjamo”, pojasnio je Radončić.

Predsjednik SBB-a BiH potvrdio je da je kandidat za zamjenika ministra finansija Edita Đapo, univerzitetska profesorica koja je doktorirala međunarodnu ekonomiju u Japanu.

Koaliciju sa SDP-om, Radončić smatra “izborom da se ide sa nekim ko nije uzrokovao ovo stanje i koji je potpuno prirodan i logičan”.

“Ako vidite da će zemlja vrlo brzo biti u kolapsu, da je neprirodna koalicija SDA-SDP imala 19 mjeseci neuspješne vlasti, da SDA 20 godina uništava naročito bošnjački politički faktor i ekonomiju, tada – ako ste na mom mjestu – morate zasukati rukave i reći u redu, prihvatam, idemo u vlast, pa iako nemamo puni kapacitet, ponašaćemo se kao da imamo punu odgovornost”, naveo je Radončić.

On je rekao da u odnosu sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom ne treba očekivati probleme i dodao da su kao lideri pozicije i opozicije u proteklih 19 mjeseci imali vrlo korektne odnose u interesu oba politička projekta i BiH.

Govoreći o prekompoziciji federalne Vlade, Radončić je rekao da je SBB-u stalo da izborna volja hrvatskog naroda bude legitimno zastupljena i da Vladu čine i dva HDZ-a.

“Neću se ponašati kao Tihić, koji stalno kuka nad sudbinom dva HDZ-a, a s lakoćom ide u Vladu gdje njih nema”, tvrdi Radončić.

Radončić je naglasio da ima jako korektne odnose i sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, dodavši da očekuje da će se Lagumdžija i Čović o pitanju federalne Vlade dogovoriti u interesu bošnjačkog i hrvatskog naroda, Federacije i BiH.

(VisokoIN/Fena)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.