Predstavljen iOS 11, najbogatiji operativni sistem na svijetu

Izvršni direktor korporacije Apple Tim Cook večeras je na godišnjoj konferenciji WWDC17 u San Joseu u Californiji zvanično predstavio novi operativni sistem iOS 11. Rekao je da je to najrazvijeniji, najbrži i funkcijama najbogatiji operativni sistem na svijetu među mobilnim uređajima svih kategorija.

Najvažnije poboljšanje operativnog sistema koji omogućava rad miliona iPhonea i iPada širom svijeta odnosi se na “core tehnologiju” koja napaja OS i predstavlja brojne nove mogućnosti. Najveća je nova, poboljšana produktivnost rješenja za iPad.

Novi iOS će biti isporučen korisnicima u septembru, vjerovatno uz nove pametne telefone iPhone 8 i iPhone 7S, piše The Verge.

Prva nova funkcija iOS-a 11 su sinhronizovane poruke iOS-a i macOS-a. Ako obrišete poruku na svom iPhoneu ili iPadu, to će se odraziti i na vaš Mac. Ranije ste se u ovim slučajevima morali baviti notifikacijama.

Apple Pay se širi na plaćanje između pojedinaca te time pozicionira među Venmo i Square Cash. Također iOS 11 će uvesti Apple Pay Cash Card gdje će korisnici moći čuvati svoja sredstva iz peer-to-peer transakcija. Taj novac se može prenijeti na lični račun u banci. Poboljšana je sigurnost.

Novitet su i unapređenja virtuelne asistentice Siri čiji glas sada zvuči mnogo prirodnije kada odgovara korisnicima. Siri sada može prevoditi na engleski, kineski, francuski, njemački, italijanski, španski i druge jezike.

Nova “inteligencija” joj omogućava da predlaže stvari koje procijeni da bi vas mogle zanimati, poput vijesti, a unaprijeđeno je i njeno predviđanje sljedećeg poteza koji biste željeli napraviti.

Novi HEVC format omogućava do dva puta bolju kompresiju videa i fotografija, štedeći tako prostor, ali ne i kvalitet snimljenog materijala.

Potpuno je redizajniran Control Center – panel u kojem korisnici biraju važne postavke i koji se može koristiti jednom rukom, a iPad je dobio poseban tretman sa iOS-om 11 te sličan “dock” kao kod Maca na kojem mogu dodavati mnoštvo aplikacija.

Nova “drag and drop” funkcija omogućava brže prebacivanje aplikacija na ekranu, a tu je i unaprijeđeni Apple Maps sa kartama koje prikazuju unutrašnjost aerodroma i tržnih centara u gradovima kao što su Boston, Chicago, Hong Kong, London, Los Angeles, New York, Philadelphia, Tokio… Tu su i offline mape turističkih znamenitosti i opcija “Do Not Disturb” koja korisnika upozorava samo na izuzetno važne notifikacije, kako ne bi sklanjao pogled s puta.

Novi iOS ima podršku za multi-room audio između iPhonea, iPada i mnoštva nezavisnih zvučnika. Osim toga, Apple Music dodaje društveni element koji vam prikazuje šta vaši prijatelji trenutno slušaju. Kao i Spotify, nudi vam opciju da slušate muziku privatno, ako ne želite da drugi vide u kojoj muzici uživate.

Redizajniran je i App Store. Stigao je tab “Today” sa važnijim izdanjima, a konačno su i igrice dobile svoj poseban odjel.

FaceTime Live Photos omogućavaju da izaberete omiljeni kadar iz videa, snimite ga kao fotografiju i kasnije podijelite.

Vezani članci

SAD ukinuo sankcije kineskoj kompaniji Xiaomi

VISOKOIN.COM

Ako do 15. maja ne prihvatite nova pravila WhatsApp vas briše

VISOKOIN.COM

NASA odgodila prvi let mini helikopterom na Marsu

VISOKOIN.COM

Apple mijenja Siri, kako će sada zvučati?

VISOKOIN.COM

Bitcoin ruši rekorde, prešao je vrijednost od 60.000 dolara

VISOKOIN.COM

Rover NASA se prvi put kretao po površini Marsa

VISOKOIN.COM