Predstavljen novi Model BiH 2030 za inoviranje bh. društva

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Društvo zajedničkih vrijednosti je koncept po kojem se treba ponuditi novi Model BiH 2030, kao zajednička vizija Bosne i Hercegovine, i gdje se treba učiniti zajednički iskorak svih aktivnih činilaca u bh. društvu, civilnog sektora, nevladinih organizacija, strukovnih društava, vjerskih zajednica, akademske zajednice, političkih stranaka/partija.

Ovo iz razloga jer plan “B“ za BiH, Balkan i EU za nas, koji činimo i jesmo dio bh društva, nema alternative, zaključeno je na javnoj tribini Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća – Pokret za ravnopravnost i Hrvatskog narodnog vijeća, čiji je uvodničar bio Zlatko Lagumdžija, a moderator Emir Zlatar, generalni sekretar VKBI.

Rečeno je da VKBI, HNV, SGV preuzimaju inicijativu za uključivanje akademske i poslovne zajednice, nevladinih organizacija, vjerskih zajednica, medija i odgovarajućih institucija vlasti na putu ka BH 2030. Ovo je nova inicijacija i model za inoviranje bh. društva, koja treba rezultirati zajedničkim napretkom, kako pojedinca, tako i svakog etnija u BiH.

Novi dogovor – Model izgradnje BH države i Društva zajedničkih vrijednosti podrazumijeva, kako je istaknuto, izgradnju Društva zajedničkih vrijednosti u kojem se harmoniziraju i efikasno upravljanju etničke, kulturne, religijske i druge identitetske različitosti respektujući ljudsko dostojanstvo u zajedničkom progresu.

Također, znači lociranje odgovornosti za socijalnu koheziju unutar struktura vlasti uz punu participaciju i konstruktivni pritisak svih društvenih aktera, te kreiranje sistemskih mogućnosti za konsultacije i participaciju u odlučivanju svih grupa koje su brojčana manjina u različitim sredinama i nivoima društvenog organizovanja.

Osim toga, novi model predviđa usmjeravanje obrazovnog sistema da pored znanja i vještina potrebnih za život i rad bude u funkciji izgradnje i promocije Društva zajedničkih vrijednosti, kao i iniciranje procesa i podrške kreiranju zajedničke vizije bh. društva i države, kao i Društva zajedničkih vrijednosti – BH 2030.

Temeljni principi novog Modela – BiH 2030 će u narednom periodu biti ponuđeni svim javnim akterima u bh. javnosti, OHR-u i ambasadorima PIC-a, navodi se u saopćenju Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca

Inače, Madridski klub, koji okuplja više od 100 premijera i ministara vanjskih poslova iz evropskih država, je prije više od 10 godina inicirao koncept Društva zajedničkih vrijednosti s ciljem da se različitosti u jednoj državi, odnosno društvu (rasne, spolne, etničke, jezičke i sl.) posmatraju kao benifiti razvoja i napretka država i međunarodnih organizacija, a ne kao elementi segregacije i isključivosti u državama.

Ovaj koncept jasno je pokazao da su se i političke idelogije u EU jasno definirale na one koji su za inkluziju i na one koji žele praviti segregaciju i nove zidove u Evropi, tako da u Evropi više ne postoje klasične ideološke podjele na ljevicu i desnicu, saopćilo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.