‘Predstavnik HDZ-a nije glasao za evropske vrijednosti’

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas smo bili svjedoci da je ovo prvi put u postdejtonskom periodu da je Ustavnopravna komisija podržala prijedlog Promjena izbornog zakona da se zabrani kandidiranje osuđenih ratnih zločianaca i podržala Prijedlog zakona o zabrani negiranja, poricanja i marginaliziranje genocida, izjavio je Denis Bećirović poslanik u Predstavničkom domu BiH.

On je kazao da je to važan korak.

“Nije mi jasno zašto pojedini poslanici nisu podržali takav zakon, jer se u BiH suočavamo sa situacijom da gotovo 500.000 stanovnika nemaju to pasivno pravo, a ostali nemaju to pasivno biračko pravo na teritoriji cijele BiH. A neki prave dramu hoćemo li uskratiti pasivno biračko pravo pravosnažno presuđenim ratnim zločincima u BiH”, rekao je Bećirović.

On je kazao kako očekuje da će Parlamentarna skupština BiH imati dovoljno sluha da se usvoje ova dva zakona.

“Oni su direktno vezani sa Aneksom 7, suštinskim aneksom Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je nemoguće provoditi Aneks 7, a dozvoliti ratnim zločincima da se kandiduiraju na izborima u jednom demokratkom procesu.”

Bećirović je istakao da je to u skladu i sa Ustavom i evropskim vrijednostima.

“Zato sam se danas iznenadio da predstavnik HDZ-a nije glasao za evropske vrijednosti. Mi se nikada ne smijemo umoriti da unosimo demokratske i evropske vrijednosti u BiH”, rekao je Bećirović.

Bećirović smatra da su sazreli uslovi za ovakva dva zakona.

“Oni nisu selektivni, ne odnose se na jedan narod, već principijelno rješavaju ono što je pitanje svih normalnih ljudi u ovoj zemlji.”

On je prokomentarisao i jučerašnje savjetovanje engleskih lordova sa generalom Michaelom Roseom, bivšim komandantom UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini, na koji način Engleska može utjecati na stabilnost u BiH, te ko je glavni uzrok problema u zemlji.

“Upoznat sam raspravom u Velikoj Britaniji, a teme koje su aktuelizirane nisu neka novina. O tome se razgovara i u drugim važnim centrima odlučivanja. Dobronamjerne sugestije trebamo razumno prihvatiti, ali i odbaciti one koje imaju za cilj demonizirati državu BiH kako to posljednjih sedmica i mjeseci radi predsjednica Republike Hrvatske. Trebamo pogledati tačne podatke i činjenice i ne pokušavati zbog nekih drugih razloga ocrnjavati državu Bosnu i Hercegovinu”, smatra Bećirović.

Bećirović je istakao da je Velika Britanija prijateljska prema BiH.

“Svoje izlaganje je imao i Paddy Ashdown. Njegovo izlaganje sam pažljivo saslušao i njegova ocjena da je Dejtonski mirovni sporazum bio odličan sporazum za zaustavljanje rata, ali loš sporazum za izgradnju efikasne i funkcionalne države – mislim da je ta ocjena tačna.”

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.