Preduzeća i građani u BiH duguju više od tri milijarde KM za poreze i doprinose

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je ovih dana inicijativu za izmjenu zakonskih propisa, računajući, valjda, da će stavljanjem dužnika na stub srama poboljšati naplatu poreza i doprinosa.

Prema nekim procjenama, preduzeća i građani u BiH duguju više od tri milijarde maraka za poreze i doprinose.

U Poreskoj upravi Republike Srpske navode da su polovinom septembra ove godine poreski obveznici za direktne poreze i doprinose ukupno dugovali 1,4 milijardu maraka.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH pokrenula je ovih dana inicijativu za izmjenu zakonskih propisa, računajući, valjda, da će stavljanjem dužnika na stub srama poboljšati naplatu poreza i doprinosa.

Ni poslije višednevnog istraživanja Srna nije uspjela da sazna kolika su stvarna dugovanja poreskih obveznika u Federaciji BiH.

Istina, Poreska uprava Federacije nedavno je na svojoj internet stranici objavila spisak od 194 dužničke firme.

Prema tom spisku, ukupan dug tih poreskih obveznika krajem juna ove godine iznosio je više od milijardu i 68 miliona maraka. Kolika su dugovanja ostalih poreskih obveznika u Federaciji BiH za sada ostaje tajna.

Portparol Poreske uprave Republike Srpske Ivan Vučković objašava Srni da je aktivni dug oko 700 miliona maraka, od čega je 515 miliona maraka glavnica, a 185 miliona maraka dug za kamate.

“Od tog duga reprogramirane su poreske obaveze u iznosu od 260 miliona maraka. Preduzeća u stečaju duguju 320 miliona maraka i sto miliona maraka se odnosi na nesolventna preduzeća. Znatna su dugovanja i za doprinose. Tako poreski obveznici duguju 336,9 miliona maraka doprinosa za PIO. Od toga su obaveze preduzeća u stečaju u iznosu od 101 milion maraka. Dugovanja za doprinos za zdravstvo premašila su 201,7 miliona maraka, od čega preduzeća u stečaju duguju više od 60 miliona maraka”, precizira Vučković.

Najveći dužnici su “Novoteks” iz Trebinja u stečaju, čija su dogovanja za poreze i doprinose premašila iznos od 45,2 miliona maraka. “Šume Republike Srpske” duguju Poreskoj upravi više od 20 miliona maraka, a “Aleks petrol” iz Bijeljine u stečaju čak 17,6 miliona maraka.

Slijede “Željeznice Republike Srpske” sa dugom većim od 16 miliona maraka, a od Ministarstva finansija Republike Srpske zatražili su da im reprogramira dugovanja u iznosu od 11 miliona maraka.

Na listi najvećih dužnika Poreske uprave su i “Darko produkt” iz Laktaša sa dugom od 14,7 miliona, zatim “Balkal” sa više od 12 miliona i Klinički centar Istočno Sarajevo sa dugom većim od 11,8 miliona maraka.

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je Srni da su ukupna dugovanja obveznika poreza na dodatu vrijednost 274 miliona maraka i da se na tom spisku dužnika nalazi 10.871 obaveznik PDV-a. O njihovim imenima nije mogao da govori.

Mnogi smatraju da veliki dio tih dugovanja vjerovatno nikada neće biti naplaćen. Poreznici tvrde da mnogi dužnici obično nemaju nikakvu imovinu ili je vrijednost njihove imovine i po nekoliko puta manja od dugovanja. Zbog toga se neka dugovanja već otpisuju.

Prošle godine je Poreska uprava Republike Srpske na osnovu rješenja privrednih sudova, kojim se utvrđuje nenaplativost ili zastarjelost poreskih potraživanja, otpisala 42,5 miliona maraka za 129 preduzeća kod kojih je završen stečajni postupak.

Stečajna masa tih preduzeća bila je manja od dugovanja, pa nije bilo moguće naplatiti ni njihove poreske obaveze.

Ni u ovoj godini situacija nije ništa bolja. Poreska uprava Republike Srpske trenutno potražuje 320 miliona maraka od preduzeća u stečaju.

Mnoga privatna preduzeća imala su velika dugovanja, a onda jednostavno otišla u stečaj. Mnogi su to iskoristili kao dobar recept za brzo i lako bogaćenje.

Do sada je Vlada Republike Srpske zbrinula 56.140 radnika iz 330 preduzeća koji su u procesu stečaja ili likvidacije tih preduzeća ostali bez posla. Za to je do sada utrošeno gotovo 160 miliona maraka.

Poreska uprava Republike Srpske čini sve da naplati što više poreskih dugovanja, ali to ne ide ni malo jednostavno. Samo u ovoj godini pokrenuli su više od 70 hiljada postupaka prinudne naplate, a do kraja avgusta uspjeli su da naplate 20,6 miliona maraka.

Poređenja radi, ukupan dug poreskih obveznika kod kojih je do sada pokrenut postupak prinudne naplate iznosi 288,6 miliona maraka.

Mnogi od tih poreskih obveznika, koji još ponešto rade, traže spas u reprogramu svojih poreskih obaveza.

Tako je od početka rada Uprave za indirektno oporezivanje BiH do danas 395 obveznika PDV-a zatražilo reprogram svojih poreskih obaveza. Tek 69 poreskih obveznika ispunilo je rigorozne uslove, pa im je Uprava za indirektno oporezivanje omogućila da u ratama izmire svoja dugovanja u ukupnom iznosu od 33 miliona maraka.

(VisokoIN/Agencije)

Vezani članci

Nova godina, stari problemi: Izrazito zagađen zrak u bh. gradovima

VISOKOIN.COM

Hindija: Koliko je Visočane koštao čistač ulica i je li ga direktor kupio sam od sebe?

VISOKOIN.COM

Za deset mjeseci u BiH više od 1,2 miliona turista

VISOKOIN.COM

Godišnje se u prosjeku od narkotika liječi oko 2.000 ljudi u FBiH

VISOKOIN.COM

Od mina ugroženo više od pola miliona stanovnika u BiH

VISOKOIN.COM

Vlašić i dalje top zimska destinacija u središnjoj Bosni

VISOKOIN.COM

Unesite komentar