-3.7 C
Visoko
26. Januara 2022.

Prekinuti diskriminaciju, svima koji uplaćuju za zdravstvo omogućiti i uslugu

Brojni građani BiH koji su imali priliku raditi putem ugovora o djelu ili dobiti novac iz inostranstva za svoj rad, morali su uplatiti i doprinos za zdravstvo u iznosu od 4 posto, a da pritom nemaju pravo na zdravstveno osiguranje.

Vezano za uplatu ovog doprinosa ekonomista iz Sarajeva Faruk Hadžić uputio je žalbu Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH.

– Dodatno, u novom Prijedlogu zakona o doprinosa FBiH ovaj doprinos se povećava na 13,5 posto bez mogućnosti korištenja usluge – kazao je Hadžić za „Avaz“.

Dodao je da u zaključku ombudsmena navodi da „bi usvajanjem prijedloga Zakona o doprinosima koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri u situaciji u kojoj se dodatno povećava procent doprinosa za zdravstveno osiguranje za predmetnu kategoriju odnosno kojim se obavezuju da još više izdvajaju za uslugu koja se ne može koristiti bez da se paralelno vrše promjene zakonskih rješenja na temelju kojih bi se ostvarili prava iz zdravstvene zaštite došlo do kršenja prava“.

– Izdate su dvije preporuke i to jedna prema Vladi FBiH, druga prema Parlamentu FBiH, kako bi se otklonile ove odredbe zakona gdje se pojedine skupine dovode u neravnopravan položaj, kako u postojećem zakonu, tako i novom prijedlogu – pojasnio je Hadžić.

Prema njegovim riječima, duže vremena progresivni dio struke upozorava na nelogičnosti koje postoje u našem zakonodavstvu.

Unesite komentar