-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Preminula Milva

Talijanska pjevačica i glumica Milva, pravim imenom Maria Ilva Biolcati, poznata po velikom vokalnom rasponu i bujnoj crvenoj kosi, umrla je u petak u Milanu nakon dulje bolesti u dobi od 82. godine, objavili su subotu talijanski mediji pozivajući se na izjavu njezine kćeri.

“La Rossa”, kako su je zbog boje kose od milja nazivali njezini sugrađani i obožavatelji izvodila je neke od najvećih talijanskih glazbenih hitova šezdesetih i sedamdesetih godina.

“Milva je bila jedna od najpoznatijih izvođačica talijanskih pjesama i šansona, a njezin glas nije nikoga ostavljao ravnodušnim i izazivao je duboke emocije među raznim generacijama. Ova velika Talijanka postigla je golem uspjeh i na međunarodnim pozornicama”, rekao je u subotu talijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Život joj je bio obilježen brojnim kontroverzama, no njezin su talent prepoznali u Latinskoj Americi, Španjolskoj, Francuskoj – gdje su je uspoređivali s Edith Piaf, i u Njemačkoj.

Osobito su je voljeli i cijenili u Grčkoj, posebice nakon suradnje s Thanosom Mikroutsikosom. Surađivala je mnogim međunarodno poznatim umjetnicima, poput Vangelisa Papathanasioua, Enia Morriconea, Franca Batiata i Giorgia Strellera.

Rođena je 1939. godine u primorskome gradiću Goru kao kći krojačice i ribara. Kad je otac upao u financijske poteškoće morala je rano početi zarađivati za život. Preselila se u Bolognu, prijavila na pjevačko natjecanje i usavršila se u pjevanju i glumi.

Za života je snimila desetke albuma i često je nastupala uživo te se s pop glazbe postupno prebacila na klasično pjevanje.

Karijeru započinje obradom uspješnice Edith Piaf, ‘Milord’, a godine 1970. na Festivalu u San Remu skladbom ‘Il mare nel cassetto’ u duetu sa Ginom Latillom osvaja treću nagradu, nakon čega još četrnaest puta nastupa na tom festivalu.

Godine 1973. u režiji Giorgia Strehlera igra ulogu Jenny u Brechtovoj ‘Operi za tri groša’, a prethodno, 1971. snima album ‘Milva canta Brecht’.

Godine 2010. je u tv intervjuu najavila kraj svoje karijere zbog zdravstvenih problema. Po pisanju lista La Repubblica Milva je, uz Minu i Ornellu Vanoni bila jedna od najvećih talijanskih pjevačica.

Unesite komentar