Preminuo Miodrag Zdravković koji je Jugoslavenima saopćio da je umro Tito

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jedan od najpoznatijih srbijanskih i jugoslovenskih spikera Miodrag Zdravković preminuo je u 90. godini. Zdravković je rođen 1927. godine. Gimnaziju je završio u Zaječaru, a studirao u Beogradu.

Prve spikerske korake napravio je u “Filmskim novostima”, a poslije jake konkurencije na audiciji, primljen je u Radio Beograd 1954. godine.

Na televiziju je prešao 1960. godine i odmah se izdvojio svojom pojavom i umijećem saopćavanja.

Dostojanstveno, odmjereno, svojom ozbiljnošću potvrđivao je vijest koju čita, pa je tako i postao “spiker za važne vijesti”.

Čitao je prve vijesti o atentatu na Johna Kennedyja. Tokom tragičnih događaja u Čehoslovačkoj, avgusta 1968. godine proveo je puna tri sata u studiju saopćavajući neprekidno pristigle vijesti. Slično se ponovilo i tokom Konferencije nesvrstanih u Kairu.

Nesumnjivo najneugodniju dužnost u okviru svog radnog mjesta i u svojoj sveukupnoj blistavoj spikerskoj karijeri, imao je u nedjelju, 4. maja 1980. godine, kada je, poslije kratkog i neuobičajnog prekida programa, naciji saopćio vijest o smrti Josipa Broza Tita, javio je Blic.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.