Preokret na suđenju za ubistvo Vedrana Puljića, vještaci iz BiH demantovali hrvatskog kolegu

Na splitskom Županijskom sudu održana je rasprava u slučaju starom 12 godina, a u kojem se od 2015. godine Oliveru Knezoviću, penzionisanom časniku i bivšem pripadniku “Kažnjeničke bojne” HVO-a, sudilo zbog ubistva navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića i još šest pokušaja ubistava, odnosno ranjavanja šestorice pripadnika navijačke grupe Horde zla u oktobru 2009. godine.
Na ročištu pred novim sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Zoran Ivanišević, utvrđeno je da je Županijsko državno odvjetništvo – Split (ŽDO) još sredinom septembra 2017. godine izmjenilo optužnicu u dosta blažu kvalifikaciju pa mu se sad sudi zbog pokušaja ubistva i općeopasne radnje. Knezović je kazao da razumije optužnicu i da će dati svoju odbranu te da se ne smatra krivim, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, do sada se Knezović teretio da je tog 4. oktobra 2009. godine, oko 15:25, ispred stadiona Pecara u Širokom Brijegu policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj Glock 19, izašao na cestu te u smjeru navijača Sarajeva ispalio deset hitaca. Od tih je hitaca, po tadašnjoj optužnici, jedan pogodio Vedrana Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

No, nakon što su i stručnjaci Centra za forenzična ispitivanja “Ivan Vučetić” potvrdili teze njihovog bivšeg kolege Vojina Maštruka, koji je, pak, u svom vještačenju praktično oslobodilo krivice Knezovića, zamjenik ŽDO-a Nikša Wagner shvatio je da mora promijeniti činjenični opis i pravnu kvalifikaciju.

Po izmijenjenoj optužnici, Knezović je oduzeo službeni Glock policajcu Draganu Vujeviću te je ispalio najmanje deset hitaca “pristajući najmanje jednog navijača lišiti života te ujedno ugroziti život i zdravlje drugih građana i policajaca koji su se tamo nalazili, ali nije utvrđeno da je ikoga pogodio…”.

Vještaci se ne slažu
Maštruko je obavio rekonstrukciju na samom terenu, služeći se dostupnim materijalima, poput fotografija snimljenih tokom sukoba te je ustanovio da je tehnički nemoguće da je Knezović ispalio hitac koji je bočno u glavu pogodio Puljića. Stajali su, prema njegovom mišljenju, jedan prema drugom na udaljenosti od pedeset metara. Maštruko je tvrdio da je kobni hitac ispaljen s 15-ak metara udaljene pozicije, a baš je s tog mjesta pucao policajac. Također, navijači ispitani tokom postupka mahom su tvrdili da su baš policajci pucali po njima.
Dvojica bh. vještaka Bruno Franjić, stalni sudski vještak za balistiku i mehanoskopiju, i njegov kolega Alija Kotarević žestoko su se u svom očitovanju sudu prije nekoliko godina usprotivili ovakvom Maštrukovom vještačenju. Njihovo je mišljenje bilo dio spisa kad je BiH predmet ustupila Hrvatskoj, a ono je bilo i jedan od osnova optužnice koju je podiglo ŽDO u Zagrebu prije negoli je predmet prebačen u Split.

“U potpunosti odbacujemo mišljenje vještaka Vojina Maštruka da je metodom forenzične 3D rekonstrukcije utvrđeno da hitac, koji je pogodio u glavu pokojnog Vedrana Puljića, najvjerovatnije nije ispaljen s pozicije optuženog Olivera Knezovića. Odbacujemo i mišljenje da je Puljić najvjerojvatnije pogođen s pozicije parkirališta pumpne postaje Ine”, stoji, među ostalim, u njihovom očitovanju.

Nakon sukoba s mjesta događaja izuzeta su 44 pištolja, a utvrđeno je da je iz različitih pištolja ispaljeno 14 hitaca. Fragmenti zrna izuzeti su samo iz tijela Vedrana Puljića i Eldara Spahića. Svi ostali oštećenici zadobili su prostrelne rane i u njihovim tijelima nisu izuzeta zrna ili fragmenti zrna.

“U takvoj situaciji kada je pucano iz mnoštva pištolja, a veći broj oštećenika je zadobio prostrelne rane, apsolutno je nemoguće utvrditi je li pojedini oštećenik s prostrelnom ranom pogođen zrnom ispaljenim iz nekog od ukupno 44 oduzeta pištolja ili barem iz sedam pištolja za koje je utvrđeno da je iz njih pucano. Utvrđeno je da su čahure ispaljene iz pojedinog pištolja. No to je dokaz da je iz pištolja pucano, ali to nije dokaz da je pojedini oštećenik pogođen iz tog pištolja”, naveo je, uz ostalo, Maštruko ustvrdivši da nije moguće utvrditi iz čijeg su Glocka ispaljeni fragmenti zrna koji su nađeni u ubijenom Puljiću.

Očekuje se da bi suđenje moglo biti završeno početkom januara 2022. godine, za kad je zakazana nova rasprava.

Unesite komentar